https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноАбитуриентите от ПГ по електротехника получиха своите културни чекове

Абитуриентите от ПГ по електротехника получиха своите културни чекове

Дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по електротехника „Апостол Арнаудов“ получиха осигурения от Община Русе “културен чек”. Той бе раздаден на 79 ученици от заместник–кмета Енчо Енчев и началника на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Таня Тодорова.

Чекът важи от 1 ноември и ще бъде предоставен на абитуриентите от всички общински и държавни училища на територията на община Русе. С него младежите ще могат да посетят по свой избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института – Държавна опера Русе, Драматичен театър “Сава Огнянов” и Държавен куклен театър Русе.

„Надяваме се досегът с изкуството да ви вдъхнови в ежедневието, а защо не и да бъде искрата, която да запали някои от вас да се занимават с него професионално“, обърна се към учениците Енчо Енчев. Той сподели, че някои от изучаваните литературни произведения също се играят от русенските артисти и за младежите ще е полезно да ги видят на живо. Заместник – кметът изрази желанието на Община Русе от догодина инициативата да се разрасне и завършващите да могат да посетят повече културни събития.

Културният чек съдържа 3 QR – кода, от които след сканиране дванадесетокласниците могат да се запознаят с програмата на културните институти и да изберат желаното представление.

Инициативата на Община Русе е насочена към 1291 зрелостници, които ще могат да използват културния чек до 30 декември. Той не е валиден единствено за премиерни и гостуващи спектакли.

Целта е младите хора да се докоснат до музикални и театрални творби от българската и световната класика. Община Русе подкрепя и популяризира дейността на трите културни института сред русенските зрелостници.

Средствата за инициативата “Културен чек” са гласувани през април на заседанието на Общинския съвет по предложение на общинските съветници Нора Стоянова и Косьо Станев. Идеята е това да се превърне в традиция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X