https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияШефът на КЕВР: Евтиният ток за бита остава още 3 години

Шефът на КЕВР: Евтиният ток за бита остава още 3 години

Българските домакинства още три години ще получават ток на ниски цени и няма да излизат на свободния пазар. Битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на брифинг в сградата на КЕВР.

Той изтъкна, че това е декларирала страната ни пред Европейската комисия.

Иванов счита, че всякакви опити предварително това да се случи са неудачни, особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цените на електроенергията. Това е и становището на КЕВР, което ще бъде отстоявано.

“Аз казвам категорично, че битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г.”, заяви председателят на КЕВР.

Той допълни, че няма никакви предварителни нито изисквания, нито планове от страна на регулатора този срок да бъде намален.

Домакинствата могат да бъдат спокойни, че няма да се случат непредвидени неща с тях, допълни председателят на регулатора.

Председателят на КЕВР отбеляза, че са добри перспективите и за цената на електрическата енергия, въпреки че още е твърде рано.

Иванов посочи, че поради намаляване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането отново в експлоатация на парогазовите централи в европейските страни, които много повече използват природния газ за производство на електрическа енергия, отколкото в България.

Респективно предлаганото по-голямо количество електроенергия намалява цената на тока в Европа.

Иванов посочи, че във вчерашния ден, когато затвори Българската енергийна независима борса, цената с ден за доставка за днес, е вече под 300 лева на мегаватчас. Той припомни, че е имало период, когато е била над 1000 лева на мегаватчас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X