https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусенско училище се сдоби с къщички за прилепи

Русенско училище се сдоби с къщички за прилепи

Къщички за прилепи и новопосадени дръвчета помагат на децата от ОУ „Олимпи Панов“ да опознаят биоразнообразието на градските екосистеми.

Вчера възпитаниците на русенското училище участваха в акция, като засадиха различни сортове плодни дръвчета, а музейните специалисти от отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей в Русе им разказаха повече за птиците и прилепите и поставиха специални къщички с надежда в тях да се развият популации от бозайниците в бъдеще.

В събитието се включи и кметът Пенчо Милков.

„В града ни трябва да има повече такива места. Прилепите могат да са много полезни за нас, хората, а и по този начин ще научим децата да се грижат за животните и биоразнообразието“, каза той.

Красимир Киров, Магдалена Трифонова и Виктория Друмева разясниха на децата, че засаждането на дръвчетата създава хранителна база от насекоми за птиците и прилепите в големия град. Учениците ще се грижат няколко години за засадените дръвчета, за да могат те да оформят корона, да дадат плод и да бъдат полезни на прилепите и птиците като места за търсене на храна, почивка по време на миграция, формиране на гнезда и убежища. Сортовете са специално подбрани, за да може да се осигури „по-широко отворен прозорец“ за цъфтеж и плододаване на дърветата. Така ще ги навестяват повече насекоми още от март чак до месец май. Отглеждането на овощните дървета ще се осъществява без да се ползват препарати за растителна защита. Децата ще могат да използват плодовете за здравословна храна.

Дейностите са част от проекта „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение „Приятели на музея“ – Русе, с подкрепата на Програма „Култура“, Направление „Творчески проекти в областта на изкуствата и културата“ на Община Русе, 2022 . В рамките му бе издадено и помагало, което запознава децата с миграцията и видовете прелетни птици като червеногуша гъска, синявица, авлига, бял и черен щъркел, градска лястовица и египетски лешояд. В него са включени и стикери, които провокират и помагат на учениците да запомнят местата на гнездене и зимуване при различните видове птици, като се обръща внимание и на различните видове лешояди и техните характеристики. Помагалото е отпечатано с финансовата подкрепа на проект „Нова надежда за египетския лешояд“, координиран от Българско дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria

Целта на организаторите на проекта е да покажат, че прилепите не са никак страшни, а напротив – различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни: те се хранят с насекоми. В градовете помагат в борбата с комарите: едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер. В селското стопанство помагат, защото повечето от насекомите, с които се хранят, са вредители за посевите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X