https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНадежда Йорданова: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, но ще гласуваме с...

Надежда Йорданова: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, но ще гласуваме с тях в зала по важни въпроси

Част от разговора при президента протече по различен начин. Разликата в позицията за войната Украйна не е новина. „Демократична България“ традиционно устоява необходимостта България да има категорична позиция и да застане на страната на партньорите от НАТО. Публичната обмяна на мнения не трябва да бъде драматизирана. Това заяви зам.-председателят на „Демократична България“ Надежда Йорданова в ефира на БНТ.

Безспорно Министерски съвет трябва да проучи възможностите, да направи план, така че ние да подкрепим Украйна, включително с военна помощ. Имаме служебно правителство без парламентарен мандат. Последния редовен кабинет имаше колебливи моменти в своята позиция. Затова решихме да окуражим правителството за по-ясна подкрепа към Украйна. Разговорът извън камерите беше работен и посветен на това как би се развила конституционната процедура, добави зам.-председателят на „Демократична България“.

Йорданова коментира и първият мандат за съставяне на кабинет.

За първия мандат позицията на „Демократична България“ е ясна. Ние няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ при никакви условия. Последната седмица в поведението на ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравено. Видяхме лошите парламентарни практики в кондензиран вид. Това 18-часово заседание кристализира това. Това, което буди недоумение ГЕРБ не казват каква формула ще приложат. От кого биха очаквали да получат подкрепа. Ние много ясно показахме, че първа евроатлантическа цел е върховенство на правото и борбата с корупцията. ГЕРБ отказват да приемат този проблем. За да има ефективна борба с корупцията ни трябва реформа в прокуратурата, посочи Йорданова.

По теми важни за България не виждаме проблем да гласуваме с ГЕРБ. Има теми, по които гледаме в една посока. Общите ни теми не могат да заменят голямата разлика между нас и ГЕРБ. Очакваме законопроект за КПКОНПИ да влезе на първо четене в пленарна зала. Считаме, че и в двата законопроекта има добри и по-слаби места. Ще подкрепим и двете предложения и между двете четения ще внесем промени, каза още тя.

Изборният кодекс е законопроекта, който се движи изключително бързо. „Демократична България“ внесе предложения след като стана ясно, че това е втория законопроект, който ще гледа правна комисия на първото си заседание. Между първо и второ четене бяха внесени много изменения. ГЕРБ внесе множество изменения, които пренаписаха законопроекта на БСП. Именно с тях се слага кръст на машините и те се превръщат в принтери. На правна комисия БСП не подкрепиха своя законопроект, а този на ГЕРБ, посочи Йорданова.

По думите и процесът за законопроекта за Изборния кодекс трябва да започне отначало.

Относно вторият мандат за кабинет, Йорданова отбеляза: Очакваме колегите от „Продължаваме промяната“ да предложат формулата за втория мандат. Ние ще се включим.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X