https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусенец е бил учител на турския президент Реджеп Ердоган

Русенец е бил учител на турския президент Реджеп Ердоган

Роденият в Русе 92-годишен пенсиониран учител Мюзекка Гюрбюз разказа пред агенция ИХА за ученическите години на президента Ердоган.

Живеещият в турския град Коджаели Мюзекка Гюрбюз, след като завършва основното си образование в България се изселва в Турция и през 50-те години на миналия век учи в духовното училище в Истанбул.

Продължавайки своето образование във Висшия ислямски институт, Гюрбюз започва своята преподавателска кариера като се завръща в духовното училище в Истанбул. Той отбелязва,че е бил едни от първите завършили духовното и Висшия ислямски институт на мегаполиса Истанбул. Гюрбюз се гордее затова, че е създал успешни и талантливи ученици, сред който е и президента Ердоган, предава 24 часа.

Заявявайки, че е роден през 1930 година в Русе, и е завършил основното си образование в града, по това време в Русе е била запазена османската традиция и той е завършил такова училище, като е научил османски език. След изселването си в Турция през 50-те години на миналия век, Гюрбюз казва:

“По това време в България бяха закрити духовните училища, а пък в Турция отваряха врати. Дойдох тук. Аз съм един от първите възпитаници на Истанбулската гимназия Имам Хатип. Тогава се откри Висшият ислямски институт и аз го завърших. След това станах учител в духовното училище. Преподавах на много млади хора, чиито имена не мога да преброя. Всички завършиха при мен и сега изпълняват задълженията си. Дойдоха на добри места, сред тях е и президентът“.

За ученическите години на президента Ердоган казва, че е бил достоен, много добър възпитан ученик. Бил е кротичък и не се държал лошо като другите си съученици.

“Той сядаше на първия ред и слушаше много внимателно, задавах му въпроси и веднага отговаряше. Знаете, сред учениците има много най-различни деца. Имаше и такива, които не можеха да седят мирно, но той беше умен и слушаше кротко уроците. Молим се да е с нас днес, дай Боже! Това е шанс за страната ни. Не е възможно за всеки. Аллах да пази страната ни от злото на неговия враг, нека се молим. Дано Бог им помогне“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X