https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГлоби за русенци, които не поддържат гробовете на близките си

Глоби за русенци, които не поддържат гробовете на близките си

Община Русе подготвя промени в Наредба № 13 за организация и управление на гробищните паркове, чрез които да може ефективно да се санкционират хората, които не се грижат за гробовете на близките си. Това стана ясно в отговор на питане на общинския съветник от групата на „ПАТРИОТИТЕ-ВМРО“ Асен Даскалов във връзка със състоянието на русенските гробищни паркове „Чародейка“ и „Басарбово“.

Съгласно Наредба №13 целогодишното почистване и поддържане на гробните места и прилежащите им части е задължение на правоимащите, което те изпълняват лично или чрез трети лица. Съгласно чл.10 ал.2 от наредбата, правото на гробоползване може да бъде продължавано за срок от 15 години или за вечни времена при заплащане на съответната такса, определена от ОбС – Русе с Наредба 16, но при условие, че гробното място е редовно поддържано от грижовника.

Според наредбата неизпълнението на поетото задължение се явява административно нарушение, наказуемо със санкция глоба в размер от 20 до 500 лева, но Законът за административните нарушения и наказания изисква актът да съдържа всички лични данни и актуален адрес на лицето, неспазило задълженията си.

Оказва се, че в информационната база на ОП „Обреден дом – Русе“, останала от предходни периоди, грижовниците на гробните места са били записвани само с трите им имена. Липсата на нормативно изискване в приетата от ОбС – Русе редакция на чл.12, ал.1 в регистъра да се вписва и ЕГН на грижовника в настоящия момент води до невъзможност в голяма част от случаите да се установят по безспорен начин изискуемите от закона данни с оглед установяване личността на нарушителя и реализиране на административно наказателни производства по отношение на лицата, извършили административно нарушение.

Асен Даскалов коментира, че към момента състоянието на гробищните паркове е лошо. „Немалко наши съграждани са възпрепятствани да стигнат до гробните места на покойниците си поради непочистени и буренясали участъци, въпреки че изпълняват задълженията си по чл.10, ал.2 от Наредба №13 да почистват и поддържат гробните места и прилежащите им части в качеството си на грижовници“, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X