https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГрадският часовник в Русе отново работи, ето кой плати ремонта му

Градският часовник в Русе отново работи, ето кой плати ремонта му

Един от символите на Русе – градският часовник, намиращ се в сградата на бившата банка „Гирдап“, отново отброява часовете с камбанния си звън. Това стана възможно след като механизмът беше свален и ремонтиран. Инициативата дойде от областния управител Анатоли Станев и бе породена от спирането на часовника за няколко дни в края на месец октомври тази година. След разговори с Александър Първанов, който е сред радетелите за опазване и съхраняване на културното наследство в града и сподвижник на Сдружение „Русчук.БГ“, в рамките на няколко седмици бе намерено решение и механизмът беше обновен. През деветте дни на ремонт се наложи часовникът да бъде цялостно разглобен, почистен и центрован. Същевременно беше извършено още смазване, а част от лагер-втулките и шайбите в механизма бяха подменени с нови. Автентичността на часовниковия механизъм е напълно запазена. По-рано днес часовникът беше обратно монтиран в сградата, намираща се в центъра на града.

С всички дейности по профилактиката и ремонта на повече от 120-годишния “Bernhard Zachariä”, произведен в Лайпциг, се захвана русенският майстор-часовникар Бохос Саркисян. Той е с дългогодишна практика в тази сфера, потомствен часовникар е, а с тази дейност се занимава от повече от 35 години. През годините е връщал към живот часовници не само в Русе, но и в цялата страна, разказа майсторът. Благодарение на неговите познания и професионализъм след няколко годишни прекъсване към нов живот се завърна и часовникът, намиращ се в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, който също е на повече от век.

Разходите по ремонта ще бъдат поети от бюджета на Областната администрация. През следващите няколко дни часовникът ще бъде в тестов период и това е възможно да породи закъснение или избързване от няколко минутки.

Областният управител Анатоли Станев бе категоричен, че ще продължи да съдейства за поддръжката на часовника. „Щастлив съм, че часовникът отново работи безпроблемно и ще радва жителите и гостите на Русе, особено в навечерието на предстоящите Коледни празници“, коментира Станев. „Държавата ще продължи да се грижи за символите на града и региона. Ръководството на Областната администрация винаги е показвало, че не бяга от отговорност, а напротив прави всичко по силите си за решаването на проблемите в областта“, заяви още Станев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X