https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКрум Зарков: Ляво обединение е възможно след обновление в БСП

Крум Зарков: Ляво обединение е възможно след обновление в БСП

Бившият кандидат за председателската позиция в БСП и настоящ служебен министър на правосъдието Крум Зарков смята, че ляво обединение е възможно след обновление в партията. Пред БНТ той коментира призива на Корнелия Нинова отцепници от партията, създали свои политически проекти, да се върнат в нея.

Изказването на Нинова дойде по повод предвидената за днес среща, инициирана от президента в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов, учредител на партия АБВ. На срещата ще присъстват още настоящият ѝ лидер Румен Петков, “Изправи се България” на Мая Манолова, “Движение 21” на Татяна Дончева, “Българска прогресивна линия” на Красимир Янков, “Нормална държава” на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев.

“Призивът на Нинова ми звучи като поредното надцакване. БСП е поканена в тази дискусия, а ръководството предпочита да даде пресконференция преди това, в която да наддава. Съмнявам се тези тактически ходове да доведат до нещо добро”, заяви Зарков.

Според него напрежението в БСП нараства и партията заприличва на херметическа тенджера, а смяната на Нинова е наложителна.

“Все по-изолираното ръководство натиска капака, но клапанът започва да изпуска – чрез декларации, дисидентски позиции, различни дискусии. Няма обаче терен за качествено и правдиво състезание за ново ръководство. Този терен трябва да бъде освободен настоящо. Не мога да се включа в състезание, което още не съществува. Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да допринасям за нейното експлодиране”, коментира Зарков.

Дебатът за Изборния кодекс не е трябвало да започва

Според Зарков Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс и е грешка, че БСП се е превърнала в основен флагман на тази тема. Според него авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

В 47-ото Народното събрание той единствен от БСП гласува срещу вкарването в дневния ред на промените в Изборния кодекс, а гласът му бе решаващ и последните избори се проведоха изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели.

Днес Зарков защити изцяло машинното гласуване и посочи, че каквото и да решат депутатите оттук нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента.

“Методът на гласуване не определя резултата от изборите. Той може да спомогне на тези, които мамят. БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове”, изтъкна той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X