https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГЕРБ иска табели против комунизма и махане на символите на режима

ГЕРБ иска табели против комунизма и махане на символите на режима

Всички общини, училища, сгради на държавни институции да сложат табели с надпис, че комунистическият режим и БКП са незаконни, и да премахнат всички техни символи. В противен случай, шефовете на учрежденията да получават глоба в размер на една заплата.

Това предлага законопроект на ГЕРБ за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в Република България за престъпен, пише “24 часа”.

“Комунистическият режим в България (09.09.1944 – 19.11.1989) и дейността на БКП се обявяват за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание” е текстът, който трябва да бъде изписан на табелите. Те трябва да бъдат окачени на “фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети”, гласи текстът на законопроекта.

Символите, които следва да бъдат премахнати, са такива, които възхваляват комунизма, комунистическия режим, БКП и нейните ръководители. В противен случай шефовете на учрежденията ще бъдат глобявани с една брутна заплата. При следващи нарушения глобата ще бъде двойна. За това ще следи петчленна комисия.

След демонтирането им, те могат да бъдат предоставяни на Музея на социалистическото изкуство. Срокът за демонтаж е един месец от приемането на закона, който предстои да бъде гласуван от депутатите.

По-рано през ноември подобно предложение бе направено и от “Демократична България”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X