https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВиК - Русе напира за нов скок на цената на водата

ВиК – Русе напира за нов скок на цената на водата

КЕВР обсъжда предложенията на 14 ВиК оператори за повишаване на цената на водата от първи януари. Сред тях е водоснабдителното дружество в Русе, предава БНТ. Очакванията са там водата да поскъпне с 56 стотинки.

В момента за кубик вода русенци плащат 3,85 лева с ДДС като цената включва доставяне, отвеждане и пречистване. Очакваната актуализирана крайна цена ще 4,41 лева за кубик.

Кремена Митева издържа тричленно семейство. За последния месец е платила 45 лева за вода и казва, че след повишението трудно ще се справят с разходите.

Очакваното повишение е още едно изпитание за семейните бюджети и на младите семейства, и на пенсионерите. За да се справят финансово, Даниела Тимова и съпругът ѝ ще си наложат различни ограничения.

“Ще се опитваме да икономисваме от това, което можем. Загасяме лампите, по-малко вода, ще гледаме да затваряме веднага чешмите. Лошото е, че имаме едно село лятно време и се чудим дали ще успеем следващото лято да гледаме зеленчуци за собствени нужди”, посочва Даниела.

От ВиК – Русе обясняват, че основната причина за исканото увеличение на услугата е скъпият ток. Над 40% от разходите на дружеството отиват за плащане на електроенергията, тъй като водата се доставя до потребителя чрез изпомпване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X