https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКрими2 бона глоба за шофьор на тротинетка в Русе, отказал да даде...

2 бона глоба за шофьор на тротинетка в Русе, отказал да даде проба за алкохол

2 бона глоба за шофьор на тротинетка в Русе, отказал да даде проба за алкохол

Наложеното на Д. Й. наказание глоба в размер на 2000 лв. за отказа му да даде проба за алкохол, влезе в законна сила. Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателното постановление за налагане на тази санкция, бе оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно.

На 16 юни 2020 г. 47-годишният жалбоподател управлявал самоделно сглобено превозно средство с рама, кормило, ходови колела и двигател по ул. „Никола Петков“ в посока бул.“Липник“. Преминавайки през неравност, превозното средство се счупило и той паднал върху платното за движение. На място дошли полицейски служители, които в хода на извършените от тях действия поискали от Д. Й. да му извършат проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта, но същият отказал. По тази причина срещу него бил съставен акт и издаден талон за медицинско изследване, но мъжът отказал да го получи и по този начин не изпълнил даденото предписание.

За установяване на всички обстоятелства по делото, Районен съд – Русе е разпитал 7 свидетели и е приел 3 експертизи. Според съдебната автотехническа експертиза, процесното пътно превозно средство „тротинетка“, снабдено с двигател за придвижване, не било релсово и електрическо превозно средство, т.е. представлявало моторно превозно средство по смисъла на закона. Вещите лица психолог и психиатър са установили безспорно, че към момента на извършване на нарушението (отказа да бъде изпробван с техническо средство), Д. Й. е разбирал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си.

По този начин са били отхвърлени твърденията на жалбоподателя, че поради претърпяното увреждане от падането не е бил в състояние да бъде изпробван за алкохол. От съвкупния анализ на всички доказателства е било установено, че Д. Й. е управлявал превозно средство и при извършената му полицейска проверка в качеството на водач е отказал да бъде проверен за употреба на алкохол, поради което Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление. Мъжът е бил осъден да заплати и направените разноски по делото в размер на 1118,60 лева за изготвените експертизи.

Това решение е било оставено в сила от касационната инстанция, която напълно е споделила изводите на Районен съд – Русе. Размерът на наказанието глоба 2000 лв. е определен от законодателя и не подлежи на преценка. На Д. Й. не е било наложено лишаване от право да управлява МПС, тъй като е бил неправоспособен. Предвид изхода на делото, Д. Й. следва да заплати и 80 лв. юрисконсултско възнаграждение.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 2000 лв. на Д. Й., вече е в законна сила.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X