https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСлед среща с Габровски: ДБ няма да подкрепят кабинет с мандат на...

След среща с Габровски: ДБ няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ

„Ние се отзоваваме на вашата покана, за да изразим уважението си към вас. Човек като вас инвестира целия си капитал. Това трябва да бъде адмирирано. Нашата политическа формация е шеста по сила. Ние имаме решение, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство с първия мандат. Това не е отношение към вас“.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на среща с кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

„Това е първата среща в това ви качество. Вие влизате на един изключително труден терен. Ако успеете не само да съставите правителство, а изпълните поставените си цели, това ще бъде успех за страната“, добави Иванов.

„Разговорът сега, макар и не за съвместно излъчване на правителство, е за разговор по приоритети. Това ще е полезно. Не можем да подкрепим първия мандат по причини, които нямат нищо общо с вас“, посочи съпредседателят на „Демократична България“, обръщайки се към Николай Габровски.

Според „Демократична България“ това Народно събрание няма пълноценно мнозинство, а правителство на малцинството създава риск за „задкулисни сделки“.

„Радвам се, че сте в тази зала и благодаря, че се съгласихте да се срещнем. Поемам отговорността за съставяне на правителство в опит за промяна а тона, с който комуникираме и да се намали тази радикализация“, коментира Николай Габровски и изрази надежди за по-различен подход, консенсус и разбирателство.

„Надявам се смисълът, който стои напред да си струва усилията. За мен би било най-лесно, ако се фиксират основни неща, които да бъдат следвани, за които да има подкрепа. България няма нужда от нови избори. Една от причините за това е Плана за възстановяване и устойчивост. Ако няма парламент, няма средства по плана – толкова е проста връзката“, подчерта кандидатът за премиер.

Сред останалите приоритети той очерта членството в Шенген и еврозоната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X