https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПРОВАЛ НА ПЪРВИЯ МАНДАТ: Няма кабинет "Габровски"

ПРОВАЛ НА ПЪРВИЯ МАНДАТ: Няма кабинет “Габровски”

Неврохирургът проф. Николай Габровски като кандидат-премиер с мандата на ГЕРБ се размина с поста, след като мнозинството не успя да преодолее кворума. От 238 депутати, само 113 гласуваха “за” номинацията му, а 125 се обявиха “против”. “За”, както декларираха по време на дебата, натиснаха бутоните от ГЕРБ, ДПС и Български възход, а всички останали – без нито един глас “въздържал се”, гласуваха – против. След като не е избран министър-председател, не се гласува и структурата и състав на предложения от него проект на Министерски съвет.

“Силно обезпокоен съм от това, което виждам. Имам чувството, че сме в предизборна кампания с дъжд от лозунги. Вече сме ги чували, а по същество не бяха казани много неща. Не разбрах защо не подкрепяте предложените от мен 7 точки като приоритетни за страната. Не ви разбирам”. Така проектопремиерът проф. Николай Габровски се обърна след бурните дебати по предложения от него състав на кабинет към депутатите.

“А всички тези точки са добри за България. Всички са съгласни, че трябва да има работещ парламент и правителство, но няма да го подкрепят. Следва предизборна реторика, която на мен, като гражданин, омръзна.

Имаме добра програма в интерес на всички, имаме хората, притиснати сме от времето, а сме против.

Това е необяснимо, освен през призмата на чисто политическото говорене.

Притеснявам се, че съм се провалил в ролята си на мост за предоляване на конфронтациите”, призна Габровски.

И се помоли на депутатите да се отърсят от партийния интерес. “Гонят ни срокове, които ако не се спазят, ще нанесат непоправими щети. Ще продължаваме да губим пари, най-вероятно няма да влезем в Еврозоната и ще подложим на изпитание основното, за което сме се борили 30 години – геополитическата ни ориентация”, апелира неврохирургът. Но процедурата по първия мандат, връчен от президента Румен Радев на ГЕРБ, за съставянето на това правителство, се провали.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X