https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМножество изненади поднесе на публиката Коледният концерт "Да празнуваме заедно"

Множество изненади поднесе на публиката Коледният концерт “Да празнуваме заедно”

С голям успех и с разнообразие от етно-изненади премина Коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“. Във вторник вечерта в препълнената зала „Европа“ на Доходното здание над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи се изявиха на една сцена в традиционния концерт.

Публиката се наслади на истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси и впечатлиха с изключителни умения и професионализъм всички присъстващи. От сцената за двадесет и трети път струеше много настроение и много български, арменски, турски и ромски фолклор.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Празникът започна с уникално тъпан шоу, превърнало се в запазена марка на концерта. Хор „Дунавски вълни“ с коледни песни потопиха всички присъстващи в настроението на предстоящите празници. Изпълненията на балетната школа „Инфанти“ към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път очарова публиката с професионализъм, пищни класически танци и невероятни костюми.

Зрелищно ревю „Минало в бъдещето“ с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Елегантните момичета и момчета от професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ дефилираха с много грация и самочувствие със специално подготвена колекция. Много екзотично настроение внесоха и момичетата и момчетата от арменския танцов състав „Аревахач“. Коледни песни звучаха на български, английски и арменски езици в изпълнение на деца от арменската общност. Традиционно турски, български и ромски фолклор представиха децата и младежите от народно читалище „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми.

Като на всеки празник, в концерта „Да празнуваме заедно“ имаше много български фолклор. В програмата имаше певчески и танцови изпълнения на певиците и танцьорите от ДЮФА „Зорница“ при ОБДЦКИ. Те трайно спечелиха сърцата на публиката със заразителните си изпълнения. В двучасовата програма се изявиха трио „Манифик”, пианисти и китаристи от НУИ „Веселин Стоянов“, които са носители на множество награди от конкурси. Те представиха ефектен репертоар на композитори от различни европейски държави.

И тази година добрият Дядо Коледа бе щедър и бе подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади и горещи питки.

Кметът Пенчо Милков също поздрави всички деца и младежи, изпълнители в концерта и украси сцената с пищна кошница с цветя. Областният управител също уважи детския празник.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация „Етническа хармония“ двадесет и трета година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. В началото на концерта традиционно направихме и равносметка за изминалата година, изпълнена с множество проекти. Два часа минаха неусетно с много музика, танци и етно-предизвикателства. Радваме се, че даваме изява на децата от различни етнически общности на града“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.

Традиционният Коледен концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“ който се проведе за двадесет и трета година бе отличен на високо равнище от Комисията по анти-дискриминация и дерадикализация към Европейската комисия като устойчива практика за борба с дискриминацията и утвърждаване на дух на толерантност и хармония между деца и младежи от различни етнически, социо-културни и религиозни групи.

Концертът „Да празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна година за организацията, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование от Полша, Белгия, Германия, Румъния, Франция, Швеция, Испания, Финландия и др.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X