https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРумен Радев: Докато Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна...

Румен Радев: Докато Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, МО свърши нейната работа

Войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор със страната за такава помощ. Това коментира държавният глава Румен Радев, след като получи критики от БСП, че не е наложил вето върху договора с Украйна.

„Ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Докато Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от парламента договор с Украйна”, поясни той.

Радев беше категоричен, че алинеята, срещу която Нинова протестира, е отпаднала от договора. „Това е съгласувано с Украйна. Това ще бъде внесено като вариант в Народното събрание след Нова година. Надявам се Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна”, разясни държавният глава.

Президентът беше категоричен, че това Министерство на отбраната няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, които могат да засегнат бойните способности на България. „Много внимателно е преценено какво може да се даде, така че да избегнем накърняване на Българската армия”, обясни той.

Във връзка с критики от Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, че бави втория мандат, на въпрос на NOVA, Радев отговори: „Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим рулетката. Партиите имат време да намерят път един към друг. Вторият мандат ще връча веднага след Нова година”.

По отношение на ветото, наложено от него върху текстове от Изборния кодекс, президентът се надява, че депутатите няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X