https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСоциалният министър предлага 780 лв. минимална заплата от 1 януари

Социалният министър предлага 780 лв. минимална заплата от 1 януари

Минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари. Това ще предложи на Министерския съвет социалният министър Лазар Лазаров, обяви той на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предложението на правителството досега бе минималната работна заплата да стане 770 лв. от юни.

„Аз и екипът ми сме склонни да ревизираме този размер от 770 лв. на МРЗ и тя да се изчислява спрямо средногодишната работна заплата за 2021 г., което би довело до промяна в размера на заплатата за следващата година от 770 на 780 лв. Това ще е 9,9 на сто увеличение. Това предложение би изпреварило и индекса на потребителските цени. С колегите ще настояваме от 1 януари да се увеличи минималната заплата на 780 лв. Може да поемем такъв ангажимент и това е нашето предложение. Очевидно към този момент няма консенсус и това постановление ще бъде предложено за обсъждане от Министерския съвет“, каза Лазаров, цитиран от „24 часа“.

Малко над 300 милиона ще бъде нетният ефект, каза министърът.
„Тук обаче няма промяна в референтния период. Няма икономически цикъл, който да завършва през календарна година. От тази гледна точка – бихме се качили на този влак на компромиса, но той трябва да води на две стъпки и от 1 юли 2023 г. да стигнем наистина тези поне 830 лв. Това ще е компромисът, който ще подкрепим“, коментира Пламен Димитров от КНСБ.

От КТ „Подкрепа“ също са склонни да подкрепят това предложение само, ако има и втора индексация, стана ясно от изказването на Ваня Григорова.

Ние сме против този подход минималната работна заплата да се определя въз основа на един критерий, коментира обаче Васил Велев от АИКБ. Той настоя минималната заплата да се определя по сектори.

Тристранката не успя да постигне консенсус и по предложението родители на деца до 12 г. да имат право на болничен, ако те са били карантинирани, защото са били контактни, както и към списъка с болести, за които не се изисква да се преосвидетелстват от ТЕЛК на всеки 3 г., да се добавят още 31 заболявания.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X