https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМитрополит Наум: Нека всеки да вкуси от радостта на Христовото Рождество

Митрополит Наум: Нека всеки да вкуси от радостта на Христовото Рождество

Митрополит Наум: Нека всеки да вкуси от радостта на Христовото Рождество

“Броени дни преди отминаването на още една година, изпълнена с тежки изпитания – година на притеснения и покруса, които неминуемо изпитваме на фона на случващото се около нас и със самите нас, преживяваме и утехата, която носи със себе си светлината на Христовото Рождество”. Това заяви в своето рождественско послание Русенският митрополит Наум, предава БТА.

По думите му в края на тази година, белязана от “ужаса на безсмислената война, от много болка и усещане за безнадеждност, се потапяме в радостта на празника на мира и спасителната надежда”.

“Изправени пред толкова много болка и страдание си спомняме, че Бог никога не оставя човека без своята любов и милост, защото той е Бог Човеколюбец”, каза Русенският митрополит.

Според него тази наша вяра в Исус Христос е единственото, което ни помага да преодоляваме всяко изкушение, скръб или съблазън, единственото, което ни държи истински живи и ни предпазва от всяко отчаяние. С очите на тази вяра ние виждаме и знаем, че и в най-тежките изпитания и злочестини до нас стои този, който истински и беззаветно обича всички човеци, който ще “изтрие всяка сълза от очите им” и е готов да прости всеки грях и да покрие всяко зло, стига човешкото сърце да се роди за тайнството на своето покаяние и обновление.

“Тази вяра и тази непомрачена надежда ни укрепват и ни дават сили да продължаваме, дори и тогава, когато всичко около нас изглежда изгубено и непоправимо”, заявява Русенският митрополит Наум.

По думите му любовта, която Бог пръв показва със своето въчовечаване – с това, че дойде в нашия свят, за да сподели целия скръбен живот на човеците и да ни дарува своето спасение, е любов, която той иска да види проявена и в нас, които носим светото му име, наричайки се християни.

Според Русенския митрополит Наум нека на Рождество Христово – виждайки Божия син да става син човешки, идвайки в света като беззащитно, невинно дете, да имаме в мислите и молитвите си и всички онези деца, чийто живот е бил по един или друг начин трагично прекъснат в самото си начало, както и другите, които живеят лишени от дом и родителска ласка и грижа, които растат прокудени в изгнание и никога няма да изпитат радостите на безгрижното и безоблачно детство.

“В тихата нощ на Рождество Христово, когато десетки милиони наши братя и сестри – както в раздираната от ужаса на войната братска Украйна, така и по целия свят, преживяват неописуеми страдания, мъки и болки, нека да се помолим и според силите и възможностите си да се погрижим за тях – в името на божествения младенец”, каза Негово Високопреосвещенство.

Според него така дните на нашата споделена рождественска радост ще бъдат дни за осъзнаване и на нашето християнско съзнание и призвание.

Митрополит Наум пожелава радостта от празника на Христовото Рождество да бъде във всяко християнско сърце и във всеки християнски дом. И нека в тези дни всеки да може да вкуси от тази радост, за да може Христос да се роди във всекиго от нас, както сме и ние възродени в него.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X