https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПатриарх Неофит: Нека светлината, мирът и любовта, донесени с раждането на Христос,...

Патриарх Неофит: Нека светлината, мирът и любовта, донесени с раждането на Христос, да бъдат с нас

На Бъдни вечер българският патриарх Неофит отправи своята благословия към православните християни.

„Нека светлината, мирът и съвършената любов, донесени с раждането на Иисус Христос, да бъдат с всички нас и Божественият младенец да ни дарува благодатта си. Благословена да бъде традиционната постна трапеза на Бъдни вечер”, пожела Негово Светейшество на всички българи за празника.

„В навечерието на светлия празник на Христовото Рождество отново съпреживяваме дългоочаквания младенец, за чието идване човечеството се подготвя още от времето на праотците с вяра и съкровена надежда за изпълнението на даденото от Бога обещание. Споделяме удивлението на ангелското войнство и радостта на витлеемските пастири, удостоени да са първи свидетели на раждането на нашия спасител Иисус Христос. Мислено се пренасяме в покрайнините на Витлеем, където пещера става първи земен дом на благомладенеца, а скромните пастири и безсловестните животни – негово първо земно обкръжение. В тези часове на очакване, по традиция роднини прииждат от близо и далеч, за да бъдем събрани в семеен кръг около постната трапеза в уюта на домашното огнище, защото това е най-семейният от всички празници. Днес най-много чувстваме силата на семейството и свързаността си с него. За това всяка година на този ден църквата призовава своите верни да отворят сърцата си за всички онези, които по един или друг начин живеят, лишени от дом, семейна среда, които изпитват различни материални затруднения, понасят глад, жажда или студ и не биха изживели истински празника на Рождеството. В Светото Евангелие Господ Иисус Христос ясно свидетелства, че грижата за всички тях е грижа за самия него. Отказът да им обърнем внимание представлява отказ от самия него”, каза патриарх Неофит.

„Дните около празника на Христовото Рождество са особено подходящо време да си припомним тези думи на спасителя и да се опитаме да ги въплътим в любов и безкористна подкрепа за страдащите, които са винаги близо до нас. Светът в който живеем, независимо от материалния и културния напредък, продължава и днес да бъде свят на болка, тъга, неправда и незачитане на човешката личност. Бог ни се открива по най-непосредствения начин в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие. Ето защо свят, който пренебрегва и забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога”, каза още Негово Светейшество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X