https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНад 18 млн. лв. сме платили за издръжката на партиите у нас...

Над 18 млн. лв. сме платили за издръжката на партиите у нас през годината

Малко над 18 милиона лева е струвала на държавата издръжката на партиите у нас през тази година. По закон партиите и коалициите, които съберат над 1% подкрепа на избори, получават по 8 лева за всеки глас годишна субсидия.

От 1 януари до вота на 2 октомври най-много пари от хазната е взела коалицията “Продължаваме промяната” – малко над 4 млн. лева. Следващите са ГЕРБ-СДС – с над 3,5 млн. лева. Следват ДПС, БСП и “Демократична България”.

Малко на 760 хиляди лв. е струвала издръжката на “Възраждане”, а ВМРО, които нямаха депутати, са видели по сметката си 170 хиляди лева.

Субсидия от малко над 192 хиляди лева са получили до 2 октомври “Има такъв народ”. Сметката им е по-различна, защото от партията на Слави Трифонов искаха да получават само по 1 лев на глас.

От формацията обаче са променили решението си и след вота на 2 октомври и вече получават пълната си субсидия – 191 хиляди лева. Без депутатски места, но със субсидия сега са и “Изправи се България”.

Пренареждане след вота има и на първото място. От 2 октомври до края на годината ГЕРБ-СДС е получила над 1 милион и 200 хиляди лева. От “Продължаваме промяната” са загубили пари от сметката си – сега субсидията им е малко над 1 милион.

На “Възраждане” вече се падат – 508 хиляди лева. След тях са БСП и “Демократична България”. За последните три месеца на годината за първи път субсидия взе и партията на Стефан Янев – “Български възход”.

Парите от субсидия партиите използват най-вече за наем на централи, режийни разходи и не на последно място за предизборни кампании.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X