https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеВ русенските аптеки не достигат противогрипни ваксини

В русенските аптеки не достигат противогрипни ваксини

В началото на грипната вълна страната остана без противогрипни ваксини. Доставените количества при личните лекари и в аптеките вече са изчерпани, показа нашата проверка. За недостиг признаха и здравните власти. Причината – поръчаните дози са по-малко от предишни години и няма за всички желаещи.

Веднъж преминал 60-те години, за Димитър става приоритет ваксинацията срещу грип всяка зима. Затова и винаги е сред първите имунизирани. Негови близки обаче не успяват да се имунизират, защото не намират ваксини.

„Не е чудно, че са изчерпани. Чувам и от познати хора, че не всички джипита своевременно са заявили необходимите си бройки”, казва Димитър. Бройките са подадени навреме, казват лични лекари. Не всички обаче получават исканото количество. Д-р Георги Миндов поръчва 100 дози, които свършват за броени дни. „Ваксините не стигнаха, защото заявката на държавата беше по-малка. Миналата година голямо количество ваксини, поръчани и платени се изхвърлиха. Тази година съответно, за да не се стига до това, се поръчаха по-малко ваксини. От там – по-малко възрастни хора бяха ваксинирани”, казва общопрактикуващият лекар пред NOVA.

По данни на Министерството на здравеопазването поръчката тази зима е била за 190 000 дози. Това е с 40 хиляди по-малко от предходната година. Приблизително същото количество е пристигнало и в аптеките, но за продажба.

Проверяваме можем ли да си закупим ваксина през януари. Големият интерес тази година изненадва и фармацевтите. „Дозите, които получих, не бяха достатъчно и после като исках да попълня отново, вече се бяха изчерпали и хората не успяха да се имунизират желаещите”, казва Мая Попова, която е управител на столична аптека.

Проверка правим и извън столицата. В Русе желаещи също има ежедневно, но ваксини не. „За съжаление отдавна няма, още октомври в края започнаха да не достигат. Ноември и декември нямахме доставки”, казва фармацевтът Евгения Динолова.

И от Северна – към Южна България. „До декември месец ни се обаждаха и питаха за ваксини. До последно ги пращахме, ако при някой личен лекар е останала някоя ваксина, защото между нас колегите нямаше”, споделя Цецка Джабирова, управител на аптека в Благоевград.

Коментар дойде и от здравния министър. „Наистина имаме изчерпване. Правим постъпление да може да бъде заредено допълнително с ваксини”, призна д-р Асен Меджидиев. Ще има ли нови доставки – ще стане ясно до седмица, допълни той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X