https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПочина скулпторът Янко Бонев

Почина скулпторът Янко Бонев

Отиде си скулпторът Янко Бонев. Новината за кончината на твореца бе разпространена в социалната мрежа от негови близки и приятели.

Анастасия Василева съобщи във Фейсбук, че скулпторът е починал на 14 януари.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в гр. Русе. През 1975 г. завършва Националната Художествена Академия – специалност Керамика и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният от автора материал за работа е бронза.

През годините участва в Национални изложби, а някои от неговите скулптури са в частни колекции. Негови творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Някой от тях са: централният площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтанът на централния площад в гр. Русе, Националният Дворец на Културата – София и много други.

Авторът също така има опит в екстериорния и интериорен дизайн на публични сгради (офис сгради, банки, хотели и др.)

Името на Янко Бонев присъства в Българската енциклопедия за монументални изкуства.

Холивудският актьор Бен Крос е зет на известния скулптор. През 2018 г., на 11-ия фестивал на народната носия в Жеравна Бен Крос и дъщерята на Янко – Деана Бонева минаха под венчилото по стар български обичай.

“Втори човек от носещите светлина, които имах честта да фотографирам, ни напуска – скулпторът Янко Бонев. Светлина по пътя, ще моля моите мама и тати да те посрещнат в грижа… Почивай в мир… усещането за затискащото и НЕстигащото ни време сякаш ме задушава…”, написа във Фейсбук Теа Нишков, фотограф.

Поклон пред паметта на твореца!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X