https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАндрей Новаков зове да паднат границите между България и Румъния

Андрей Новаков зове да паднат границите между България и Румъния

България и Румъния да отворят общата си граница за свободно преминаване от 1 януари. Такова предложение се обсъжда в двете държави, които в началото на декември получиха отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. За идеята съобщи българският евродепутат от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков.

“Не е ненормално между две държави членки на Европейския съюз да има митнически и граничен контрол, който да създава двудневни опашки и от двете страни. Подкрепата, която получаваме от общински съвети и от двете страни на границата, ми дава увереност, че хората са готови на тази крачка. България и Румъния могат да премахнат границата помежду си и това няма да противоречи на правилата в ЕС”, заяви пред Дарик Новаков.

“Ние не нарушаваме шенгенското споразумение, защото не сме част от него, ако премахнем ограничението на границите. Ние не спираме да пазим външните граници на Европейския съюз, не нарушаваме и договорите за функциониране на Европейския съюз. Отказвам да приема, че има как да пътуваш между Страсбург и Кел с трамвай и на едната спирка да си във Франция, а на другата спирка да си в Германия. В същото време ние да не можем да постигнем това нашите камиони да не стоят в жега и студ по два дни на границата, при положение че не излизат от Европейския съюз” – каза евродепутатът, като допълни, че ще поиска тази точка да бъде вкарана в дневния ред на заседанията на българската делегация още през януари”, смята евродепутатът.

Пред български медии Андрей Новаков коментира някои идеи за развитие на европейската пътна карта, като заяви, че ще подкрепи проекта на румънската страна за прокарването на канал от Букурещ до река Дунав с очакването, че техните евродепутати ще окажат подкрепата да се заговори за един стар български проект, засекретен до скоро, който предвижда воден канал между Русе и Върна и първият етап на който, Варненското езеро, е факт. Той ще съкрати пътя на товарите, ще превърне градовете по трасето в пристанищни, ще служи за напояване и произвдство на енергия. Затова е важно, на този етап, поне да се заговори за него.

Български евродепутати ще настояват в европейската пътна карта да бъде включена и магистралата, свързваща София, Скопие и Дурас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X