https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДемерджиев очаква да влезем в Шенген до месеци

Демерджиев очаква да влезем в Шенген до месеци

Процесът по приемането ни в Шенген ще бъде финализиран в началото на втората половина на тази година. В контекста на разговорите съм оптимист, че процесът по приемането на България ще се случи.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг в подопечното му ведомство, след като проведе среща с министъра на миграциите и убежището на Гърция Нотис Митарачи.

Двамата обсъдили въпроса с нелегалната миграция и приемането на България в Шенген. Митарачи обещал да ми помогне за приемането в Шенген, като посредничи и се опита да промени мнението на австрийската и нидерландската страна, посочи Демерджиев.

По отношение на нелегалната миграция, Демерджиев добави, че фокусът по опазване на границите трябва да се засили. Диалогът с Турция е ключов и трябва да бъдем посредници между ведомствената комисия и Турция, за да могат да бъдат решени проблемите с нелегалната миграция и за двете държави, подчерта министърът.

Демерджиев е оптимист, че справянето с нелегалната миграция ще бъде все по-добро и резултатно.

От своя страна Нотис Митарачи допълни, че Гърция и България имат общи предизвикателства срещу нелегалната миграция. Нуждаем се от ефективна и ясна рамка за охрана на външните граници на ЕС, система на ефективност и солидарност и в тези рамки поради повишения миграционен натиск трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки по охрана на външните граници.

Охраната на външните граници е единственият начин да се намалят вторичната миграция, изтъкна Митарачи.

Той увери, че Гърция ще помогне за приемането на България и Румъния в Шенген. Много е важно да се реши въпросът с нелегалната миграция навреме, тъй като България и Румъния отговарят на критериите за членство в Шенген, каза още Митарачи.

Според него най-важното е, че приемането на България и Румъния в Шенген ще изпрати силно политическо послание и единство на европейския континент. Тази гръцка инициатива се извършва с подкрепата на Шведското председателство на Съвета на ЕС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X