https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЯвор Божанков категоричен: Мандатът в БСП няма теоретичен шанс за реализиране

Явор Божанков категоричен: Мандатът в БСП няма теоретичен шанс за реализиране

„Мандатът в БСП няма теоретичен шанс за реализиране, не виждам основание да бъде задържан”. Това заяви пред NOVA независимият депутат Явор Божанков.

„Доскоро бях убеден, че БСП твърдо стои зад машинния вот, твърдо смята да се бори с домашното насилие и твърдо стои зад съдебната реформа. Сега виждаме, че 2 политически сили не подкрепиха законодателството срещу домашното насилие – „Възраждане” и БСП. В комисия ДПС, ГЕРБ, БСП и „Възраждане” се противопоставиха на приемането на съдебната реформа. По същия начин стоят нещата и с машинния вот, който стана двоен хартиен вот, а машините станаха принтери. Това говори за цялостна преориентация на БСП. Целта е влизане в „хартиената коалиция””, заяви Божанков.

„На следващите избори ще спечелят тези, които успеят да се обединят, окрупнят и в ляво, и в дясно. В ляво вече говорят за обединения, в дясно също говорят за обединение между ПП и ДБ. Очевидно това е пътят. Парламент със 7 или 8 политически партии е проблем”, смята Божанков.

Проблем, според него, е също, че основните теми като Шенген, Еврозоната, съдебната реформа остават в сферата на декларациите на всички политически сили, но напрактика вършели точно обратното.

Божанков коментира, че се е надявал третия мандат да го получат или ДБ или БВ. „Те имат поне 10-15% шанс да реализират нещо. За съжаление мандат на БСП означава само едно – директни избори”, смята Божанков.

Той обясни, че миналата седмица е изготвил проект на решение за отстраняване на лидера на „Възраждане” като председател на Комисията за българите в чужбина, но това решение е било подкрепено единствено от ДБ. „Вчера и ПП се свързаха с мен и казаха, че искат да го подкрепят”, обясни Божанков.

„Сигналите, които излъчва БСП, са за поведение тип „Възраждане”. Дори имат общи инициативи, общи конституционни жалби, общи подписки на народни представители от двете групи. Това е тревожно за една модерна лява партия. Линията е грешна”, каза Божанков.

Той коментира и темата с оръжията за Украйна. Вчера авторитетните издания „Ди Велт” и „Политико” съобщиха, че България е доставяла на Украйна гориво и оръжия от съветската епоха още в началото на войната, но е пазила това в тайна.

„За всички е ясно, че ако износът на военна продукция е нараснал от 1 на 6 милиарда – дестинацията е пределно ясна”, каза Божанков.

„България е заела правилната страна на историята, вече официално с решение на НС. Преди – малко срамно, защото беше по втория начин. Но истината няма как да не си проправи път. Горд съм, че България е бил ключов фактор в удържането на руската инвазия. За съжаление имаше период, в който ставаше по този втори начин”, каза Божанков.

По темата съдебна реформа, Божанков коментира, че е изработена, вкарана в правна комисия, но, за съжаление, не е получила подкрепа. „Единствено ПП и ДБ показаха желание да стигне до гласуване”, каза Божанков.

Той коментира, че и преди настоящия главен прокурор, е имало същите проблеми в съдебната система. „Имаме повторения с повече от десетилетия на едни и същи проблеми в държавното обвинение и съдебната система. Тяхното решение минава точно с този законопроект”, каза Божнаков.

Той отправи критика, че в сряда НС е загубило цял ден за създаване на комисия за случая NEXO. „Парламент с хоризонт 1-2 седмици живот, загуби цял ден за гласуване на комисия с политическа цел, а не в гласуване на законопроикти по Плана за възстановяване, не по спешен проблем”, каза Божанков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X