https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Може да се явим заедно с ДБ на избори

Кирил Петков: Може да се явим заедно с ДБ на избори

С “Демократична България” имаме мандат от националния ни съвет за общо явяване на изборите. Със “Спаси София” за местните избори със сигурност, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в предаването “Лице в лице”.

Според него индивидуалните битки са много трудни, защото задкулисието е едно.

“Трябва да направим общ фронт”, заяви Петков.

“Не само обещавахме нулева корупция, но и изпълнихме това. Това беше и причината да паднем”, добави той.

“Ние сме за абсолютни проверки, искаме Иван Гешев да ни проверява по абсолютно всички казуси, защото сме сигурни, че няма нищо, което да сме направили грешно. Това бяха измислени неща и ние ги наричахме “борисовки”. Готови сме да дадем всякаква информация, за да се разследват всички случаи”, каза Петков.

Той коментира и това защо не са отишли на срещата със социалистите за третия мандат.

“Няма как да бъдем част от управлението и да сме в една коалиция с ГЕРБ, ДПС, БСП, ако са решили това да са техните нови партньори. На тази маса нямахме място. Заедно с “Демократична България” заявихме, че сме готови да се срещнем с БСП. Разговорите не са само за мандати”, каза Петков.

Посредниците, през които България е запасявала Украйна, са правителства на страни от НАТО или фирми, зад които тези правителство стоят, заяви Петков.

Във възлов момент българската индустрия е помогнала на Украйна през други страни на НАТО, добави той.

“Най-хубавото е, че вносът на оръжия за Украйна се е получавал безплатно. Средствата не са идвали от Украйна. Ние печелим, нашите партньори, които финансират тези продажби застават отзад. Ние не поемаме риска за директния износ”, смята Петков.

Няма вицепремиер на България, който да каже, че не иска страната да изнася за партньорски страни, уточни Петков по повод дали лидерът на БСП и бивш икономически министър Корнелия Нинова е знаела, че страната ни запасява Украйна.

Петков отрече да са влизали дарения от “Нексо” към “Продължаваме промяната” или мандатоносителите им СЕК и ВОЛТ.

“Законът за разследването на главния прокурор се прие в комисия, за да си измият ръцете” .

Това, че антикорупционните закони бяха заловени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), беше едно от най-добрите действия, които направихме. Защо в последните три месеца не можахме да ги приемем, това е големият въпрос, каза Петков.

“Вчера стоях в правната комисия и си казах как е възможно най-важният закон за разследването на главния прокурор Иван Гешев да бъде оставен в последния момент. Да се приеме на първо четене в комисия, за да си измием ръцете, знаейки много добре, че този закон не може да бъде приет, въпреки че от него ни зависят милиардите и влизането в Шенген”, добави той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X