https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноОбластният управител отличи двама русенци за приноса им към културното развитие на...

Областният управител отличи двама русенци за приноса им към културното развитие на региона

Двама русенци бяха отличени с грамота на областния управител Анатоли Станев за приноса им към културното развитие на града и региона. Това са Теодора Бакърджиева и Иван Хаджииванов. Отличията им бяха връчени късно вчера вечерта от главния секретар на ВиК Асоциацията към Областната администрация Пламен Спасов по време на представянето на единайсетата по ред самостоятелна книга на Теодора Бакърджиева „Памет за Винарови“. Припомняме, че тя има над 35 години трудов стаж в Регионалния исторически музей, като нейните изследвания са концентрирани върху османския период от историята на Русе, който тя счита за много благодатен за анализ. Преди всичко Бакърджиева е един отличен краевед, но и много добър преводач от османски на български език. Книгата, която съдържа над 440 страници, става факт след близо 3-годишно проучване и изследване на наследниците на София Малчооглу и Никола Шарапчията.

„Радвам се, че успях да стигна до корените на фамилия Винарови в периода около края на 18 век. За мен това са достойни хора, борци за църковна независимост, независимо образование и духовно самоопределение“, коментира Теодора Бакърджиева, която е съавтор заедно с вече покойния си колега Стоян Йорданов и на две други книги отново на историческа тематика, касаеща Русе. Научен редактор на труда е проф. Любомир Златев, а коректор е журналистът Нели Пигулева.

„Теодора Бакърджиева за пореден път ни дава възможност да се възхитим на нейната дарба да представя пълнокръвни, пълноценни личности с драматични /често трагични/ съдби, като рисува техните образи до такава степен достоверно и обаятелно, че те остават за дълго в паметта на читателя… Животът на всеки от тях сам по себе си би могъл да се чете като удивителен и увлекателен роман, пълен с перипетии, драматични обрати и артистични изяви. И заедно с това тези съдби са белязани от трагизма не само на сложната и динамична епоха, но и от трагизма на вечния конфликт между интелектуално извисената личност и интригантството, конформизма, подличкия стремеж на примитива към власт и богатство на всяка цена“, споделя Пигулева.

Припомняме, че единственият клон от фамилията, останал в Русе, е на Тонка Винарова и Петър Хаджииванов от Тулча. Следващото изследване на Теодора Бакърджиева ще бъде с акцент върху Хагската конференция за мир от 1907 година. Българската делегация в нея е била водена от русенеца генерал Върбан Винаров. Неговият дневник е открит напълно случайно в два различни архива в София и сега за първи път е достъпен за изследване. Родът Винарови е сред най-значимите за развитието на Русе в периода 19 – 20 век. Те са дали тласък на редица промени в обществения и културния живот не само на Русе, но и на България. Техни потомци са българският офицер, възпитаник на Роберт колеж и генерал-майор от сухопътните войски на България Върбан Винаров, един от най-забележимите морски конструктори и флотски офицери Евстати Винаров, първата българска художничка експресионистка Бистра Винарова и още много други достойни българи. Съпруг на Бистра Винарова е авторът на едно от най-важните историографски изследвания в българската литература „Строители на съвременна България“ Симеон Радев.

Ако на Теодора Бакърджиева грамотата от Анатоли Станев е за изключителен принос към културното наследство на региона и популяризирането на редица неизвестни събития на достъпен език за широката общественост, то на Хаджииванов е за цялостния му принос към развитието на културата. Само за последните 20 години той е подпомогнал финансово и с научни консултанти издаването на 43 исторически книги за града. „Историята винаги ми е била интересна. Нашият град има много сериозна история. За съжаление не винаги тя е казвана както трябва на хората. Ако искаме да вървим напред и да успяваме, трябва да си знаем истинската история“, казва Иван Хаджииванов. Интересен факт е, че Тонка Винарова е сестра на кмета Петър Винаров и генерал Винаров, както и прабаба на Иван Хаджииванов, а пък Бистра Винарова е първа братовчедка на дядо му, който е също се е казвал Иван Хаджииванов и е бил председател на Вътрешната добруджанска революционна организация, чийто център се е намирал в Русе. Според областния управител на Русе Анатоли Станев поведението на Иван Хаджииванов е пример за чисто родолюбие.

Събитието се състоя в новооформящия се арт-център в града, намиращ се в бившия дом на семейство Стойнови на пресечката на улиците „Александровска“ и „Раковски“. Основната зала в центъра ще носи името на Георг Силаги.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X