https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСоциалният министър обеща: От 1 юни ще има по-висок размер на помощите...

Социалният министър обеща: От 1 юни ще има по-висок размер на помощите – с над 65%

„Социалните помощи ще бъдат определяни по нов начин. Достъпът до тях ще зависи от границата на бедността и съответно размерът ще зависи от границата. От 1 юни ще има по-висок размер на помощите – с малко над 65% в зависимост от сегашния размер“, каза вицепремиерът по социалната политика и социален министър Лазар Лазаров.

Това става след промените в закона за социалното подпомагане. По думите на Лазаров служебното правителство е предприело бързи и навременни действия за узявимите хора.

„Линията на бедността беше повишена безпрецедентно. Това е най-високото увеличение – 22%. В този момент пряко го усещат 670 000 хора с увреждания, за които финансовата подкрепа, която оказваме е процент от границата на бедността. Това е първото законодателно обвързване на помощ с границата на бедността“, каза социалният министър.

Според него 2022 г. е знакова за системата за пенсионно осигуряване.

„Три пъти бяха направени изменения в пенсионната формула. От началото на 2022 г. беше увеличена тежестта на всяка година осигурителен стаж. Това доведе до средно увеличение с 12,9%. През юли всички пенсии бяха увеличени с 10%, като се включи и COVID добавката. През октокмври – с около 15,2% и Коледната добавка“, каза Лазар Лазаров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X