https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДелян Добрев: Български лев няма от 1997 г. , той е само...

Делян Добрев: Български лев няма от 1997 г. , той е само хартийка

Никакви закони не са причина за неприемането ни в еврозоната, а високата инфлация. Това заяви пред БНТ Делян Добрев от ГЕРБ.

Инфлацията у нас е 16,4 % за януари, а изискването на Европа е този показател да не бъде с 1,5% по-висок от най-ниските три в Еврозоната, обясни бившият енергиен министър.

В същото време, приемането ни в еврозоната ще намали инфлацията. Нищо няма да загубим с приемането на еврото. Ние български лев нямаме от 1997 г., с влизането на валутния борд, това е само една хартийка, обясни Добрев.

Съгласен съм, че най-вероятно служебният кабинет ще управлява до декември, защото ще видите, че ПП и ДБ няма да искат да влизат в каквото и да е правителство.

Но в желанието си да спечелят София, ДБ може да жертват държавата, обясни Добрев.

Все пак ние със сигурност пак ще говорим за обединение с ДБ и в 49-ия парламент, обеща острието на ГЕРБ.

Обедняването на българите фактически вече е с 30% в сравнение с година по-рано, изчисли в студиото на БТН икономическото острие на ГЕРБ Делян Добрев – в момента средногодишната инфлация за януари е 16,4%, а към същото време през миналата година показателят е бил около 15%. “Тоест – ако сте имали 1000 лева, сега имате 700.”

“Инфлацията се дължи на финансовата политика на “Промяната”, заради нея България има двойна на средната за ЕС инфлация. Това е теза, която искам да се чуе много ясно”, не пропусна да отбележи той.

“Но ние не сме доволни, смятаме, че цените трябва да бъдат още по-ниски. И това ще стане след като бе приет Законът за компенсации за потребителите на моторни горива, който предложихме. Ето проблем, който ГЕРБ реши без да управлява”, изтъкна той.

Добрев се съгласи, че ПП са увеличили пенсиите, но същевременно сме станали по-бедни, защото с повече пари си купуваме по-малко стоки. ” То и Румен Гечев ги направи 3000 лева пенсиите, но с тях купувахме 2 килограма сирене. Не е въпросът номиналното изражение на тази пенсия, а какво можеш да купиш с нея.”, отсече Добрев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X