https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБайдън обеща на Зеленски 700 танка, 1000 бронирани машини, 2 млн. снаряда...

Байдън обеща на Зеленски 700 танка, 1000 бронирани машини, 2 млн. снаряда и още помощ за $500 млн.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския президент Володимир Зеленски допълнителна помощ на стойност 500 млн. долара, а също и над 500 танка и 1000 бронирани машини. Това съобщи агенция УНИАН, цитирана от Епицентър.

Официално за новия пакет от помощи за Киев ще бъде съобщено утре, 21 февруари, пояснява агенцията.

Според “Вашингтон пост” визитата на Байдън е била съгласувана с Москва, за да бъдат избегнати ексцесии между двете ядрени сили.

“Анонсираният днес пакет включва боеприпаси за ракетни системи HIMARS и гаубици, повече противотанкови системи, включително Javelin, 1000 артилерийски системи, 2 млн. артилерийски снаряда, системи за въздушно наблюдение, за да се защити украинският народ от бомбардировките”, заяви президентът на САЩ на пресконференция със Зеленски.

“По-късно тази седмица ще обявим нови санкции срещу високопоставени руски лица и компании, които се опитват да избегнат санкциите и да захранват руската военна машина”, добави Байдън.

Освен това САЩ ще отделят милиарди бюджетна помощ, за да помогнат в осигуряването на основни услуги за украинските граждани, отбеляза американският президент.

Байдън пристигна с влак къ 8.30 сутринта, проведе разговор на четири очи със Зеленски и веднага след брифинга напусна украинската столица. Престоят му в Киев бе около 5 часа.

В социалните мрежи се появиха кадри, снимани отдалече, как кортежът му напуска Киев.

Американският президент е заминал за Варшава.

А междувременно, в деня на ненадейната му визита, на Алеята на смелостта в Киев бе поставена табела с името на Джо Байдън. Там той ще си прави компания с бившия премиер на Великобритания и действащия президент на Полша Анджей Дуда.

Снимката на табелата бе разпространена в понеделник, 20 февруари, от журналистката от програма “Факти” на ICTV Оксана Михайлова.

Алеята на смелостта в Киев бе открита на 23 август 2022 г. от президента на Украйна Володимир Зеленски в чест на 31-ата годишнина от независимостта на Украйна.

По време на откриването Зеленски посочи, че на нея ще бъдат сложени имената на политически лидери и ръководители на страни-партньори, които оказват помощ на Украйна след руското нахлуване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X