https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНов колективен трудов договор ще действа в сферата на образованието

Нов колективен трудов договор ще действа в сферата на образованието

Между Община Русе, Съюза на българските учители и Сдружението на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ) бе сключен нов общински колективен трудов договор.

На подписването присъстваха председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева, председателят на СДСОРБ Асен Александров, областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ – Русе Боянка Димитрова и председателят на ОбКС на СБУ – Русе Пламен Атанасов.

Кметът Пенчо Милков използва възможността, за да повдигне въпроса за изграждането на достъпна среда в училищата. По думите му средствата, които се отпускат на ученик за поддръжка на сградите, са недостатъчни, а от друга страна на общините не са позволени разходи за дейност, която вече е финансирана от държавата.

Такева сподели, че в момента води преговори за осигуряването на допълнителни 6 милиона лева за подобрение на материалната среда, които обаче са крайно недостатъчни и усилията в тази посока трябва да продължат.

Настоящият колективен трудов договор няма финансови измерения и се подписва вследствие на сключения през декември 2022 година отраслов Колективен трудов договор на национално равнище. Споразумението е между Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование. Неговото действие ще продължи до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година. Едва тогава измененията на учителските възнаграждения ще бъдат възможни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X