https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев: Някои хора искат да влезем в Еврозоната през задния вход, както...

Радев: Някои хора искат да влезем в Еврозоната през задния вход, както те влязоха в политиката

С нова порции критики към правителството на Кирил Петков излезе държавният глава днес. Радев обвини бившите управляващи и 48-ото Народно събрание за отлагането на влизането ни в Еврозоната.

“Някой явно иска да влезем в Еврозоната през задния вход, както някои направиха в политиката”. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев

„Влизането в Еврозоната не е вид надхитряване. Тази инфлация, която в момента ни спира за влизане в Еврозоната, се дължи на бивши управленски решения. Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към Еврозоната”, допълни още Радев.

Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за Еврозоната, се дължи на предишни управленски решения.

В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Не трябва да се насажда недоверие в изборите, защото и без това избирателната активност не е такава, каквато трябва да бъде. Очаквам в работата на ЦИК и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека допълнително да не обезличаваме машинното гласуване.

Това коментира президентът Румен Радев след решение на Комисията за броенето на хартиените и машинните гласове, което предизвика остри спорове.

Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, призова президентът пред медиите.
И без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде, допълни държавният глава.

По повод напрежението около ЦИК заради решението й изборните резултати да се вписват само в една графа – сумарно от вота на хартия и на машина, и последвалата оставка на Цветозар Томов като говоритгел на ЦИК, президентът Радев беше категоричен: “Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа”.

“Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие”, допълни той.

Президентът коментира и отлагането на влизането на страната в еврозоната.

“Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната – подписването на меморандума за производство на евромонети“, подчерта Радев.

В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза:

„Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите за еврозоната”.

„Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха в политиката”, обясни държавният глава, явни визирайки ПП.

Той уточни, че влизането в Банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване.

Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за Еврозоната, се дължи на предишни управленски решения. Същата теза защитава и ГЕРБ.

„Убеден съм, че влизането ни в Еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват”, заяви още Радев.

Президентът коментира и трагедията с 18-те мигранти край Локорско.

Радев е на мнение, че случаят ясно е показал, че правораздавателните органи у нас трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията с трафик на мигранти.

„В други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор”, обясни той.

Радев разкритикува прокуратурата, правителствата на Борисов и похвали МВР, че “затегнало оградата на границата”

„При нас, трафиканти, заловени от органите на МВР, но направили споразумение с прокуратурата, получават пет месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления”, смята държавният глава. Тази позиция защитава и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Във връзка с хвалбите на предишни управляващи за „нулева миграция” по време на правителствата на Борисов, Радев подчерта: „Тази нулева миграция означава политика на снишаване, на бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик. Тогава беше масово преминаване на границата – безпрепятствено, още по-безпрепятствено преминаване през територията на страната”.

Запита журналистите дали си спомнят какво е било на Лъвов мост в София. И обясни, че тогава хората масово си продавали апартаментите в района. Оттам мигрантите пътували към Европа.

Президентът поздрави ръководството на МВР, което затегнало оградата на границата и за пръв път започнало да разчиства собствените си редици. Почнали да преследват каналджиите, което не се правело преди.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X