https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниОбвиняват Ердоган в убийство след ужаса в Турция

Обвиняват Ердоган в убийство след ужаса в Турция

Над 60 юристи са подали жалба срещу турския президент Реджеп Ердоган и редица други длъжностни лица – като министри, губернатори, строителни предприемачи. Те ги обвиняват в убийство по непредпазливост и злоупотреба с власт, предаде Bulgaria ON AIR.

“Като юристи в тази страна не можем да си затваряме очите пред несправедливостта”, каза адвокат Пинар Акбина Караман пред ДПА във вторник. Жалбата е била подписана от 61 юристи.

В Турция все още дискутират дали и как огромната катастрофа е можело да бъде предотвратена. Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения, както и че не е предприело нищо, за да предупреди хората за задаващата се опасност. Управляващите са обвинявани и в това, че не са реагирали адекватно след катастрофата. Те от своя страна отхвърлят упреците, наричайки ги дори и “фалшиви новини” и твърдят, че евентуалните трудности се дължат на размера на катастрофата.

При унищожителното земетресение в Турция загинаха вече над 42 300 души, а в Сирия – около 5900. В понеделник вечерта в турската провинция Хатай и в Сирия се стигна да ново земетресение, при което в двете страни бе съобщено за общо 11 жертви. Така общият брой на жертвите от 6 февруари досега надхвърля 48 000, припомня DW.

По данни на ООН земетресението от началото на февруари е било не само най-смъртоносното в историята на Турция. И планините от развалини и отломки са в невиждани досега размери, казва Луиза Винтон от ООН. Според организацията 1,5 милиона души са останали без дом. А количеството прах и отломки се изчислява на между 116 и 210 милиона тона. По данни, посочени от Винтон, при последното голямо земетресение в Турция през 1999 година е имало 13 милиона тона отломки и прах.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X