https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗавършва ремонтът на гробницата на Захари Стоянов в Русе

Завършва ремонтът на гробницата на Захари Стоянов в Русе

Приключва каменоделната дейност по „разцепената“ гробница на Захари Стоянов в Парка на възрожденците в Русе. Изцяло са подновени колоните от оградата, на които се захващат металните орнаментни пана от ковано желязо, пише Русе Медиа.

При започването на реставрационните дейности, особено при сондажите в основата на гробницата, част от колоните бяха пострадали от тежката техника. В момента те са възстановени и са с изградени отвори и обновена капителна част.

Приключила е и работата по фасадата, чиято конструкция, поради слягане на почвата, се бе разцепила в най-слабата си точка при прозорците. Отворилите се пукнатини бяха от порядъка на 2-3 сантиметра, а след ремонта местата на разцепването вече не си личат.

Покривът откъм вътрешността на помещението също е готов. Остава да се завърши външната покривната конструкция, както и да се постави вътрешното художествено осветление.

Очаква се всичко да е готово през месец юли, като дотогава ще бъдат поставени по местата си и металните орнаменти от оградата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X