https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАПИ връща 5 млн. лева на шофьори, засечени повече от 3 пъти...

АПИ връща 5 млн. лева на шофьори, засечени повече от 3 пъти без винетка

Агенция “Пътна инфраструктура” започва възстановяване на парите, събрани от шофьори, които са били заловени повече от три пъти да се движат без винетка. Става дума за 5 млн. лв., които ще бъдат върнати на водачите, след като последното Народното събрание реши, че не могат да бъдат налагани повече от 3 броя глоби годишно. Поправката стана популярна с името на софийското село Пролеша.

Жителите на селата Пролеша и Хераково, които дълго време се оплакваха от наложени глоби от АПИ, приемат одобрително законодателната промяна. С промяната в закона вече ще се плащат само първите три глоби т.е. максималната сума, която се налага за цялата година е 900 лв. За тях обаче проблем все пак има, тъй като трябва да плащат, за да използват пътя до по-големите населени места.

“В двете села няма училища, където да се обучават деца от 1-ви до 8-и клас, съответно задължително, ако живеем в селата, имаме деца, трябва да стигнем поне до Божурище, ако не до София”, казва Цветелина Димитрова.

Жителите споделят още, че често липсва табела, която да означава за кой участък е нужна валидна винетка. Кметът споделя, че проблемът с глобите, в някои случаи за десетки хиляди левове, е възникнал защото хората са били подведени, че не трябва да закупуват винетка.

“Пускал съм две писма до АПИ, едното ми го върнаха, отговорът беше – в Държавен вестник всичко е написано подробно. Не стана ясно дали трябва винетка или не трябва”, коментира Григор Григоров, кмет на с. Пролеша.

Едва с второто писмо става ясно, че винетен стикер е необходим за пътуване до по-големите населени места. Освен това има хора, на които са връчени наказателни постановления, но не е ясно дали и на тях ще се възстановяват суми, обяснява Григоров.

АПИ трябва да върне 5 млн. лева за недължимо платени глоби от шофьори

От АПИ обясняват, че вече само първите три глоби ще се плащат. Не очакват злоупотреби с новото законодателство.

“Ако на годишна база имате повече от три нарушения, те би трябвало да не ви спират за тях, ако сте на пътя или да не се визуализират по никакъв начин”, заяви Георги Балабанов, експерт в Националното толуправление.

От Пътната агенция напомнят, че от средата на годината ще заработи и система, която да напомня за изтичаща валидност на винетките за една година и три месеца.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X