https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКъде ще наблюдаваме броенето на бюлетините

Къде ще наблюдаваме броенето на бюлетините

Министерството на електронното управление разработва сайт, на който в реално време да се излъчва видеонаблюдението на преброяването на резултатите във всяка секционна комисия на изборите на 2 април. Това заяви по BTV служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Той добави, че става въпрос за интернет пространство, в което едновременно ще трябва да се излъчват кадри от близо 12 000 избирателни секции. По думите му това е огромно предизвикателство за администрацията на Министерството на електронното управление (МЕУ).

Ведомството се е обърнало към големи интернет платформи и води разговори с тях, защото този сайт трябва да е отделно от сайта на ЦИК или от сайта на националния системен интегратор „Информационно обслужване“. Георги Тодоров смята, че другата седмица ще може да даде повече конкретна информация по темата. Работи се и по това да се защити този сайт от възможни хакерски атаки, увери министърът.

На предстоящото заседание на Министерския съвет в сряда трябва да бъде утвърдена план-сметката за видеонаблюдението и видеозаснемането на преброяването на резултатите. Веднага след това от „Информационно обслужване“ трябва да обявят обществена поръчка за устройствата, с който ще се извършва този процес.

Всеки председател на Секционна избирателна комисия (СИК) ще трябва да включи устройството след приключване на изборния ден и да го изключи след преброяването на гласовете и описването на резултатите, обясни Тодоров. Задължение на МЕУ е да осигури устройствата, ще има и инструктаж за председателите на СИК. Според министъра устройствата ще бъдат достатъчно елементарни за ползване, за да няма затруднения.

Георги Тодоров обясни, че има секционни комисии, в които няма интернет връзка, това означава, че оттам няма да се предава на живо преброяването на гласовете. Ще има запис обаче, който ще може да се провери след това. По думите му най-голямото предизвикателство е, че ще трябва да има едновременно излъчване на кадри от близо 12 000 секционни комисии.

Всичко, което зависи от МЕУ, за да се осигури прозрачен и безпристрастен вот, ще го направим в срок, увери министърът. Удостоверяване на машините ще се случи в законовия срок, както на миналите избори, ще се работи денонощно, за да спазим всички срокове от ЦИК. Ще поканим всяка партия на удостоверяването на машините, каза още Георги Тодоров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X