https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКолко пъти поскъпват зеленчуците от оранжериите до пазара?

Колко пъти поскъпват зеленчуците от оранжериите до пазара?

Оранжерийните зеленчуци бележат рекорден ръст в цените. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50% по пазарите и търговските вериги. Заради високите разходи много от производителите обявиха нулева година и няма да засаждат оранжериите си.

През последните дни цените на оранжерийните зеленчуци рязко тръгнаха нагоре. По борсите килограм краставици на едро вече струва почти 6 лв., а килограм домати – 3.64 лева на едро. В търговската мрежа ръстът е още по-голям и на сергията цената на краставиците достига 7.50 лв.

Пътят на всеки зеленчук до щанда става все по-труден и по-скъп, казват производителите. Заради ръста при разходите поне половината от оранжериите в страната не са засадени с продукция. В същото време вносът от трети страни като Турция, Албания и Македония поставя производителите в неконкурентна среда, предупреждават от бранша.

Има ли риск да останем без българска продукция тази зима? И накъде ще тръгнат цените на зеленчуците? Отговорите на тези въпроси – гледайте във видеото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X