https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиОбщина Две могили е осъществила европроекти за близо 4 млн. лева през...

Община Две могили е осъществила европроекти за близо 4 млн. лева през последния програмен период

Община Две могили е осъществила европроекти на обща стойност 3 863 888,37 лева по оперативните програми и Програмата за развитие на селските региони в периода 2014-а – 2020-а година. Това каза за БТА управителят на Областния информационен център в Русе Диана Аврамова. Тя уточни, че проектите са финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

“Оптимист съм, че жителите на община Две могили за в бъдеще ще започнат да се чувстват като европейци и да живеят в условия, характерни за развитите европейски градове”, каза в интервю за БТА кметът на Две могили Божидар Борисов.

Сред осъществените проекти са “Звено за социални услуги в Община Две могили”, чиято цел е подобряване качеството на живот и на достъп до интегрирани социални услуги за социално включване, включително и здравни, на хора с увреждания и на възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Обща стойност е 497 293,31 лева, като средствата са по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

За близо 77 000 лева е осъществен проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Две могили”. С малко над 158 000 лева по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане е реализиран проект “Осигуряване на топъл обяд”, като от услугата са се възползвали 150 души.

За 785 351 лева е осъществен и проект “Интегриране на уязвими групи в община Две могили”. Финансирането е по оперативните програми “Развитие на човешките ресурси” и “Наука и образование за интелигентен растеж”.

С евросредства е подобрена и образователната среда в професионалната гимназия по селско стопанство в града. Проектът на стойност близо 1 244 000 лева е финансиран по оперативна програма “Региони в растеж”. Чрез него е осигурен равен достъп до качествено професионално обучение, приложени са и мерки за енергийна ефективност.

Кметът Божидар Борисов обясни, че чрез евросредства е подобрена общинската пътна мрежа, асфалтирани са и улици от почти всички населени места на територията на общината.

“Изводите, които можем да направим, са, че в посока т. нар. “селски общини” европейските средства би следвало да бъдат увеличени, тъй като няма изградени канализационни мрежи, пречиствателни станции. Надявам се това да се случи в бъдещите оперативни програми”, каза Борисов.

В момента община Две могили работи по проект “Топъл обяд”, като от услугата ежедневно се възползват 120 души. Стойността на проекта е 326 131,20 лева и се изпълнява по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Борисов каза още, че община Две могили е кандидатствала с проект “Реконструкция и/или рехабилитация на улици в град Две могили, Община Две могили, Област Русе”. Общата стойност на проектното предложение е малко над 2,3 млн. лева.

Той съобщи още, че през януари т. г. общината е подала проектно предложение по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2021-2027” по процедура “Грижа в дома”. Общата стойност е 330 000 лева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X