https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Предизборна аритметика: Кълбо от интриги на изборите в Русе

Предизборна аритметика: Кълбо от интриги на изборите в Русе

Последен ден преди старта на поредната предизборна кампания за избори за народни представители. На русенци със сигурност им омръзна да гласуват през няколко месеца, а резултатът да бъде все по-трагичен.

Изборите на 2 април са малко по-различни за Русе, тъй като избирателният район ще изпрати седем представители в българския парламент, с един по-малко. Причината е, че населението в областта се е стопило и това се доказа на последното преброяване.

Социолозите прогнозират между 5 и 6 формации в следващия парламент, но намаляването на броя на русенските депутати дава знак, че нито една от партиите няма да може да спечели три депутатски места в Русе.

При ГЕРБ интригата е изключително голяма, но тя не е свързана с водача. Традиционно Десислава Атанасова ще влезе от Русе. Тук въпросът е кой ще й прави компания. В 48-ото Народно събрание вторият представител бе областният лидер на СДС Драгомир Драганов, който и тогава беше на пето място в листата. През октомври той успя да пренареди листата, получавайки 1121 гласа.

Сега шансът му е много по-малък за разлика от този на вечния кандидат – областния координатор на ГЕРБ Георги Кръстев, който е успял да разчисти още повече пътя си към парламента. Основната заплаха за младока беше сестрата на кмета на Бяла Кремена Славова, която на предните избори събра цели 1093 преференции и пренареди листата. Явно честите му прегръдки с Бойко Борисов са свършили работа и на тези избори Славова не е сред кандидатите.

Така има огромен шанс гласовете, дадени за нея, да отидат като преференции за него и да надвие Драгомир Драганов. Разбира се, има шанс гласовете да потънат за водача и Драганов да успее да победи студента.

При “Продължаваме промяната – Демократична България” интригата изобщо не е по-малка. В последния момент бе спуснат за водач бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който традиционно пренарежда софийските листи с преференции. За да бъде максимално сигурно мястото на ДСБ лидера ген. Атанас Атанасов, Димитров бе командирован в Русе.

Неговото място тук е сигурно, но не и това на втората в листата – Рена Стефанова. Тя е дясна ръка на бившия местен лидер на ПП Николай Събев.

Вероятно “ПП-ДБ” ще вземат два мандата в Русе, но екоактивистът от “Да, България” Иван Белчев със сигурност ще пренареди листата. Той е поставен под №5, но има големи шансове да стигне до второто място и да влезе в парламента вместо Рена Стефанова. Именно Белчев беше най-работливият русенски депутат в 48-ото НС.

Ако това се случи, то “Продължаваме промяната”, които преди година имаха трима депутати от Русе, след 2-и април няма да имат нито един.

Трети в листата е досегашният депутат Димитър Недялков, когото може би гласят за кандидат за кмет на Русе. Четвърти е бившият зам. областен управител на Русе Синан Хебибов. На поста той беше от квотата на “Изправи се, БГ! Мутри вън”, но след като Николай Събев стана министър го назначи за парламентарен секретар. Едва на осмо място е бившият депутат и бивш областен лидер на ИТН Светлин Митев, който също няма да има шанс скоро да седне на депутатските банки.

При ДПС и Възраждане изненади не се очакват. Двете партии вероятно ще получат по един мандат и в Народното събрание ще влязат водачите Ализан Яхова и Златан Златанов.

Последният седми мандат по всяка вероятност ще отиде при БСП и  в парламента ще влезе отново Иван Иванов. След изборите на 2 октомври се очакваше той да влезе от Шумен, но гаф на местната структура на БСП вбеси ръководството на партията и Иванов влезе от Русе. Само преди седмици местните социалисти отново призоваха за смяна на ръководството на партията, което категорично означава, че при мандат от Русе, в парламента ще влезе отново Иван Иванов.

Под бариерата, според социолозите, са “Български възход”, “Левицата” и ИТН, но и да влязат, едва ли ще съберат 5000 гласа, колкото са нужни за депутатско място от Русе.

Разбира се, възможни са и изненади, които да поднесе избирателната активност и формулата за определяне на мандати Хеър-Ниймайер.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X