https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоИзбрано от редактораКонно шоу в Русе по повод Тодоровден

Конно шоу в Русе по повод Тодоровден

Конно шоу в Русе по повод Тодоровден

Стотици русенци се събраха на Хиподрума в Русе на днешния Тодоровден. Празникът, отбелязващ предела между зимата и пролетта и още известен като Конски Великден, стана повод клубовете в града да отворят широко вратите си за зрители.

Председателят на „Кентавър – Русе” Илиян Искъров представи конете от клуба и състезателите, които се грижат и тренират с тях. Публиката се запозна с основните етапи, през които преминава обучението в езда, като беше направена впечатляваща демонсърация по прескачане на препятствия.

Специална програма бе подготвена и от ЕК„Силвена спорт“. Красимир Искъров демонстрира майсторски умения в обездката, а движенията на животното напомниха своеобразен танц под звуците на „Болеро“.

От двата клуба бе организирана игра за публиката, а след атракциите на пясъчния плац посетителите имаха възможност да наградят конете с лакомства, да си направят снимки и да се качат на тях.

„Днес е прекрасен празник и повод да почетем тези прекрасни животни – конете, приятели на човека от хилядолетия. Общуването с тях е омиротворяващо – те излъчват спокойствие, достолепие и изящество. Надявам се след тази програма все повече семейства и деца да припознаят ездата като алтернатива на забавленията пред екрана”, обърна се към организаторите и гостите зам.-кметът Магдалина Илиева.

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Според вярванията на този ден Свети Тодор препуска със своя кон по полята, за да провери растат ли посевите. Той забива копието си в земята, съблича своите 9 кожуха и отива при Бог, за да изпроси пролетта. В народния календар това е Денят на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X