https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКаква ще бъде цената на яйцата за Великден?

Каква ще бъде цената на яйцата за Великден?

Яйцата по Великден ще струват толкова, колкото и днес. Няма предпоставка за увеличението им. Това заяви Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите.

Цената на яйцата в България в сред най-ниските в Европейския съюз – около 28 стотинки за яйце. Това са цени от производтел. В Германия цените са с около 50% по-скъпи, в Полша с около 20%. Действително ръстът през последната година е огромен, но той следва ръста на останалите суровини, добави Гълъбов.

По думите му има 10% намалено производство на яйца заради птичи грип. Според него българският дял в производството на яйца е 1.4%.

Потребителското търсене спомага за повишаването на цените. Ние сме участници в свободен пазар, най-големият в целия свят. Изнасяме яйца и това показва, че сме в конкурентна среда. Изнасяме около милион яйца всеки ден за Гърция. Освен това изнасяме и за Швейцария, Италия. напълно е нормално да има внос на яйца, например такива с бели черупки, които стават аткрактивни около Великден, посочи още Ивайло Гълъбов.

Председателят на Съюза на птицевъдите коментира, че има недостиг на яйца в Европа. И даде пример Лондон, където един потребител не може да си купи повече от 10 яйца.

Сергей Иванов, Асоциация “Активни потребители”, смята, че няма довод за повишаване на цените на яйцата.

По думите му основният проблем е липсата на конкуренцията. Според Иванов намаляването на ДДС на храните няма никакъв ефект.

“Докато стигне до потребителя цената поскъпва и на много места е около 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст. Енергоносителите се качват, слизат, но цената обикновено не слиза. Аз не виждам толкова поводи за повишаване на цените на европейски нива. Не смятам, че цените се регулират изцяло от пазарните принципи. Ако се регулираха от пазарните принципи, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който вдига цените”, заяви д-р Сергей Иванов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X