https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора7 души са изгуби живота си при пожари през изминалата година в...

7 души са изгуби живота си при пожари през изминалата година в Русе

Специализираните екипи са реагирали на 1651 сигнала през изминалата година, което е с 473 повече спрямо 2021-а. Информацията бе обявена по време на годишния отчет на институцията, на който присъстваха областният управител Анатоли Станев и за директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/ главен комисар Александър Джартов. „Сигурен съм, че и занапред ще продължи добрата работа и взаимодействие между органите на пожарната безопасност и Областна администрация – Русе. Благодаря Ви за всеотдайността и професионализма, за своевременните и отговорни решения, които вземате в рискови ситуации“, заяви Станев в обръщението си към русенските пожарникари. Той оцени координацията между двете институции на отлично ниво и увери, че ще подкрепя по всякакъв начин РДПБЗН, съобщиха от Областна администрация – Русе.

Припомняме, че през 2022 двете институции заедно с местната власт в лицето на Община Русе предприеха съвместни действия в различни кризисни ситуации. Сред тях бяха и мерките за преодоляване на последствията след микро-циклона, който се разви над русенско на 6-и юни. От своя страна главен комисар Джартов също оцени много високо дейността на РДПБЗН и каза, че ще работи за подобряване материалните условия във Втора служба за пожарна безопасност. Той отчете и отличното изпълнение на европроекта, по който бе модернизирана Първа служба по пожарна безопасност. Директорът на ГДПБЗН заяви още, че на национално ниво се работи активно за изграждането на системата за ранно предупреждение на гражданите и в случай на кризисна ситуация ще дава указания какво трябва и какво не трябва да се прави. Предприети са и действия за създаването на платформа за оценка на риска, както и за обновяването на автопарка и техниката на пожарникарите в цялата страна.

Според представения анализ най-голям дял се пада на пожарите без щети. Те са малко над 44% или общо 734. 276 пък са възникналите пожари със щети, а 220 са проведените аварийно спасителните дейности. Данните сочат още, че най-засегнати от пожари са домакинствата. 71% от възникналите пожари с материални щети са се случили именно в отрасъл жилищно стопанство и дейност на домакинствата. Статистиката сочи още, че близо 1/3 от всички пожари с материални щети са причинени от късо съединение. Малко над 30% е и делът на пожарите, възникнали вследствие на небрежност при боравене с открит огън. Едва около 6% от инцидентите са станали поради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди. През 2022 година, вследствие на възникналите пожари и инциденти са загинали 7 и са пострадали 15 души. През 2021-а са загинали 3 и са пострадали 12 души. Тук трябва да се отбележи обаче, че тенденцията е променлива и зависи най-вече от броя и тежестта на съответните произшествия. Например през 2020-а са загинали 5 и са пострадали 17 души, през 2019-а загиналите са 7, пострадалите – 20, а за 2018 година са загинали 8 и са пострадали 12 души.

От Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението участват и в редица международни проекти. През изминалата година общо 52-ма служители от дирекцията са били отличени. Днес с почетен знак на МВР III степен бе отличен инспектор Михаил Михаилов, които навърши пределна възраст за пенсиониране.

През 2022-а в русенската РДПБЗН има постъпила информация за участия по ликвидиране на общо 41 възникнали произшествия с участието на доброволните формирования от общините Ценово, Борово, Сливо поле, Ветово и Русе. От тях 24 са самостоятелни участия, а 17 са били съвместно с органите на РДПБЗН – Русе.

Същевременно изключително активно е работено и в сферата на превенцията. През изминалата година са се провели 106 занятия в училища на територията на региона. Обучени за реакция при бедствия и различни кризисни ситуации са били общо 2722 деца и ученици. За целта съдействие е било указано и от Регионалното управление на образованието /РУО/. От пожарната в Русе са организирали и подпомогнали провеждането на различни младежки конкурси и състезания. Не веднъж техника на РДПБЗН е била показвана и на някои от официалните празници в страната. Провеждани са и редица практически занятия на територията на общините в региона. Особено внимание е било отделено и на контрола по спазване на Закона за защита от бедствия, като направените проверки са били над 230. Активно е работено и по направление държавен противопожарен контрол. Само през 2022-а инспекциите в това направление са били близо 500. Събраните глоби са в размер на 5060 лева, което е с над 1000 лева повече спрямо 2021-а.

На днешното събитие присъстваха още началниците на РУО и Районен център – 112 съответно д-р Росица Георгиева и инж. Полина Трендафилова, както и комисар Димитър Вачков, който началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Русе. В днешната инициатива участва и директорът на секретариата на областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова. Припомняме, че именно БЧК е сред партньорите на голям международен проект, чиято цел е разработването на иновативна облачна услуга, откриваща пропуските при превенция, реакция и възстановяване в случай на кризисни ситуации, независимо дали става дума за бедствие или авария.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X