https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСлед ареста: Собственикът на "Хидрострой" изнася бизнеса си извън България

След ареста: Собственикът на “Хидрострой” изнася бизнеса си извън България

България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме от България и правим бизнес другаде, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай. Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да участвам в търгове в Румъния, Македония, преговаряме да изнесем техниката в чужбина. Ще участваме в някои от поръчките в България, но за нас тя вече не е приоритет, каза в интервю за Би Ти Ви собственикът на “Хидрострой” Велико Желев.

Той допълни, че 2020 фирмата е имало 440 млн. лв. оборот, а през миналата 120 млн. лв, тъй като Агенция “Пътна инфраструктура” не обявява нови поръчки за строеж и основен ремонт на пътища.

През седмицата на Желев беше повдигнато обвинение за това, че на 24 февруари с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди свой служител чрез сила да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума 68 хил. лв. и с това да му причини имотна вреда в същия размер. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, посочват от прокуратурата. Всичко започна късно в понеделник (6 март), когато бяха направени претърсвания и изземвания в офисите на “Хидрострой”.

Собственикът на “Хидрострой” допълни, че се надявал да не се стигне до ситуация, в която политиците да посегнат на бизнеса му. “Строителният бранш си знаем, че дойдат ли избори, политиците започват да ругаят и обиждат строителите, като ни обвиняват, че работим с тези или онези. Ние работим с този кмет, който е избран. с Министерски съвет и Народно събрание, които са избрани”, поясни бизнесменът.

Той отрече обвиненията, че получените авансова за строежа на два лота от магистрала “Хемус” пари са изнесени в чужбина. “Всичко 48 млн са тук и са вложени в проекти, които “Хидрострой” е изпълнил. Авансите не са незаконна процедура, тя е позната в ЕС. Не е изчезнал нито един лев”, поясни адвокатът на Желев Менко Менков.
Самият бизнесмен допълни, че с парите са купени машини, асфалтови и бетонови бази, което са нужни, за да се построят двата лота.

Държавата е виновна за “Хемус”

“Държавата определя правилата за строеж на “Хемус”. Тя реши да сключи договор с държавната “Автомагистрали”, които направиха търг. Ние бяхме поканени за няколко търга да участваме, като аванси се дадоха на всички фирми, спечелили договори”, поясни Велико Желев. За него в случая вина има държавата, защото не е подготвила в срок нужните документи, за да започне изграждането на участъците от “Хемус”.

“Магистрала “Хемус” за толкова години строим, мълчим и за да не влизаме в политическата разправия и не казваме нищо по темата. Ние сме строители, не ни интересува коя партия е на власт, искаме правила”, обобщи той.

Министър Шишков е подведен

Желев не приема и критиките, че фирмата е спестила асфалт при строежа на Северната скоростна тангента. Там след проверка на служебния регионален министър Иван Шишков беше обявено, че липсва около 30% от асфалта, който е трябвало да се положи по проект.

“Мисля, че министър Шишков е коректен човек и е подведен от някого много жестоко. Няма как един министър да отиде да вземе една ядка и да каже, че сме крадци. Как може така да обиждаш компании с толкова опит. Може да има компрометирани участъци, но затова си носим отговорност с гаранциите”, добави Желев.

Изнасял съм пари в не една държава

По повод обвиненията за изнасяне на парите в чужбина, дошли от предишния министър на вътрешните работи Бойко Рашков Велико Желев обясни, че е превеждал пари от свои банкови сметки в такива в чужбина в редица държави, но след като си е платил данъците.

“Нормално е да инвестирам другаде, отвратен съм се от средата за бизнес в България”, каза бизнесменът. Той допълни, че без значение, кое правителство е било на власт, всяка година на “Хидрострой” са правени пълни данъчни ревизии. “Провериха мен, цялото ръководство, съпругите ни”, допълни Желев.

Не съм виждал през живота си Делян Пеевски

В края на интервюто, без да бъде питан, Желев каза, че Делян Пеевски, не го е виждал през живота си. По повод покупката през 2016 г. на свързваната с депутата от ДПС фирма ВДХ (бивша “Водстрой 98”) той обясни: “В тази компания видях потенциал. Като я купих се спекулираше много: “Ето това е фиктивна сделка”. “Това не е реално”. И какво? 6 години аз съм във фиктивна сделка и плащам данъци и кредити. Ок! Така съм преценил. Харесала ми е тази компания – купил съм я”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X