https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМинистър Велкова днес: България не е пред фалит, нито бордът ще пада

Министър Велкова днес: България не е пред фалит, нито бордът ще пада

“Няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск МВФ да дойде до една седмица, за да теглим заем. Няма риск за валутния борд. Не може да сме фалирала държава при положение, че редовно си плащаме задълженията, пенсиите”, това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова в предаването “Денят започва” по БНТ.

“Не целим да изпращаме послание към политическите партии. До края на месец април трябва да внесем проект на закон за държавния бюджет за 2023 г., както и да изпратим на Брюксел бюджетна прогноза за 2024-2026 г.”, каза тя.

Велкова предупреди, че ако държавата продължи с тези политики, ще има дефицит от 6-7%, а това е твърде висок дефицит.

“Предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност при дефицит от 3%. Ако бюджетът, който ние предложим бъде приет, в никакъв случай не може да се каже, че сме в дългова спирала”, категорична бе финансовата министърка.

“Ще предложим 10% увеличение на работната заплата. За да може това да се осигури при дефицит от 3%, се налага да бъдат предложени данъчни мерки, които да осигурят ресурс”, каза още Велкова.

“Ние предлагаме данък свръхпечалба за втората половина на 2023 г. Този данък се прилага в доста държави членки на ЕС. Не случайно наименованието е “данък свръхпечалба и солидарност”, коментира тя.

Според Росица Велкова редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, трябва да вземе решение дали да свие разходите.

“Това е политика, която не би следвало служебно правителство да предлага”, заяви тя.

Служебната финансова министърка смята, че плоският данък не трябва да се отменя, а въвеждането на прогресивен данък ще спадне събираемостта.

“Предлагаме намалените ДДС ставки да се запазят за брашното и хляба, както и за бебешките стоки. Това са ключови стоки. Да се възстановят на нормална ставка предлагаме намалените ДДС-та при ресторантьорите, както и намаленият акциз при горивата и ел. енергията”, каза Велкова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X