https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоОбщиниБоровоДесетки бездомни кучета тормозят селата в Борово

Десетки бездомни кучета тормозят селата в Борово

Десетки бездомни кучета тормозят селата в Борово

Сигнал за влачено и убито куче подаде до редакцията на в. „Бряг“ русенката Галя Таушанова. Тя сподели, че на 17 февруари т.г. младеж е видял трима мъже с кола, които влачат бяло кученце, въртят го и го убиват на пътя след Обретеник в посока Горно Абланово. По думите на гражданката, колата е на кметството на Обретеник, а самата кметица Любка Стоянова й е обяснила, че кучето е било мъртво и трябвало да бъде отнесено на сметището. Таушанова съобщи, че по случая е подала жалба в прокуратурата.

Потърсихме за коментар кметицата, която освен този случай ни разкри страшната реалност в селото. Оказа се, че от същата „болест“ страдат и околните населени места – буквално са превзети от орди бездомни кучета.

„Заснетата кола е на кметството“, потвърди част от получения сигнал кметицата. Стоянова обаче обясни, че е имало умряло и почти разложено куче в крайната на селото улица „Цар Калоян“. Служителите на кметството е трябвало да го откарат на сметището, но тъй като не било възможно да го сложат в кашон, са го вързали за колата, за да го откарат до сметището.

Според Стоянова животното категорично е било болно или заразно. „В селото имаме огромен проблем с бездомните кучета, преброили сме ги – 77 са. Плашат децата. Имаме детска градина и училище. Сутрин кучетата скачат и дърпат закуските на децата“, оплака се кметицата на Обретеник. Тя обясни, че скоро са правили преброяване на животните. Кметството вика и фирма, която да ги обезпаразитява и да ги обработи, но тя често вземала примерно 7, а им връщали в селото 11 кучета. Подобно било положението и в Екзарх Йосиф, в Горно Абланово и в Борово. „Много хора са в чужбина, изхвърлят на улицата кучетата, а част от тях са големи. От бюджета на Общината плащаме за обработката им на фирмата, а едно идване на колата струва 400 лева“, разкри другата част от проблема Стоянова.

Всъщност до момента от 77 бездомни кучета, само 24 са обработени. В Борово съотношението съответно е 60 към 51.

Медията ни научи, че точната бройка на безпризорните четириноги се знае, защото е поискана наскоро от Областната дирекция по безопасност на храните с краен срок до 1 март т.г.

Липсата на приют в района е част от неразрешимостта на кучешката драма, допълват местните, които не виждат нито края на сагата, нито изглед да получат помощ отнякъде.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X