https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБоровоДесетки бездомни кучета тормозят селата в Борово

Десетки бездомни кучета тормозят селата в Борово

Сигнал за влачено и убито куче подаде до редакцията на в. „Бряг“ русенката Галя Таушанова. Тя сподели, че на 17 февруари т.г. младеж е видял трима мъже с кола, които влачат бяло кученце, въртят го и го убиват на пътя след Обретеник в посока Горно Абланово. По думите на гражданката, колата е на кметството на Обретеник, а самата кметица Любка Стоянова й е обяснила, че кучето е било мъртво и трябвало да бъде отнесено на сметището. Таушанова съобщи, че по случая е подала жалба в прокуратурата.

Потърсихме за коментар кметицата, която освен този случай ни разкри страшната реалност в селото. Оказа се, че от същата „болест“ страдат и околните населени места – буквално са превзети от орди бездомни кучета.

„Заснетата кола е на кметството“, потвърди част от получения сигнал кметицата. Стоянова обаче обясни, че е имало умряло и почти разложено куче в крайната на селото улица „Цар Калоян“. Служителите на кметството е трябвало да го откарат на сметището, но тъй като не било възможно да го сложат в кашон, са го вързали за колата, за да го откарат до сметището.

Според Стоянова животното категорично е било болно или заразно. „В селото имаме огромен проблем с бездомните кучета, преброили сме ги – 77 са. Плашат децата. Имаме детска градина и училище. Сутрин кучетата скачат и дърпат закуските на децата“, оплака се кметицата на Обретеник. Тя обясни, че скоро са правили преброяване на животните. Кметството вика и фирма, която да ги обезпаразитява и да ги обработи, но тя често вземала примерно 7, а им връщали в селото 11 кучета. Подобно било положението и в Екзарх Йосиф, в Горно Абланово и в Борово. „Много хора са в чужбина, изхвърлят на улицата кучетата, а част от тях са големи. От бюджета на Общината плащаме за обработката им на фирмата, а едно идване на колата струва 400 лева“, разкри другата част от проблема Стоянова.

Всъщност до момента от 77 бездомни кучета, само 24 са обработени. В Борово съотношението съответно е 60 към 51.

Медията ни научи, че точната бройка на безпризорните четириноги се знае, защото е поискана наскоро от Областната дирекция по безопасност на храните с краен срок до 1 март т.г.

Липсата на приют в района е част от неразрешимостта на кучешката драма, допълват местните, които не виждат нито края на сагата, нито изглед да получат помощ отнякъде.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X