https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Има чадър над големи фирми, от които не се събират...

Кирил Петков: Има чадър над големи фирми, от които не се събират данъци

БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години. Цялата тази криза, че държавата фалира и че курсът лев-евро е под риск, беше наистина една фалшива новина. Това коментира Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България” пред Нова телевизия.

Бяхме свидетели на пресконференцията на министъра на финансите и на следващия ден тезите бяха обратни. А всъщност БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години, допълни Петков.

За 3% дефицит е ясно. Ако си спомняте преди последните избори беше 7% дефицит – ужас, дупка, погром – а реално годината приключи с 2,9% дефицит, тоест под 3%. И това се случва преди всеки избори, каза още той.

По неговите думи след няколко седмици ще има редовно правителство и този проблем няма да съществува, така че няма нужда от затягане на коланите. Кирил Петков твърди, че разликата в държавния бюджет в сравнение с миналия януари, е по-малката събираемост в НАП.

Просто ще върнем старите приоритети на НАП, които бяхме направили ние, а това е не да се проверяват малките ресторанти, сладкарници фризьорски салони, а големите фирми, така че държавата да си събере данъците. Предпочитаме данъците да не бъдат вдигани, а НАП да си върши работата. Вече сме доказали, че можем да го направим и ще го направим отново. Мярката е много проста – да си събираме ДДС от всички фирми по един и същи начин, да няма никой над закона и с привилегии, коментира Петков.

По думите му няма логика данъците да са по-високи с 20%, събираемостта на ДДС да е по-висока отново с 20% и НАП да не е могла да събере 17% от данъците. Има чадър над някои големи фирми, от които не се събират данъци, посочи Петков.

Според него обединението ПП-ДБ ще направи правителство след няколко седмици и ще събере всички данъци. Знаем как да събираме данъците – никой няма привилегии при събиране на данъците, всички са на равни начала, коментира Кирил Петков. Той увери, че ПП-ДБ няма да вдигнат данъците нито на ресторантьорите, нито на бизнеса и ще завършат годината с под 3% дефицит и без корупция в НАП. Данъците няма да бъдат пипани и качвани, а НАП трябва да си свърши работата. Можем да го направим и ще го направим отново, подчерта Кирил Петков.

Според него начинът да се намалят цените е по-голям фокус върху българското земеделие, и по-точно малките и средни ферми.

Гарантирам ви, че когато успеем след 2 април да направим правителство с нашите приоритети, Нидерландия ще ни подкрепи за Шенген, каза още Кирил Петков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X