https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВъзрастните русенци си искат обратно отчитането на водомерите по телефона

Възрастните русенци си искат обратно отчитането на водомерите по телефона

Възрастна дама се обади в редакцията на в.“Бряг“ с молба за съдействие ВиК-Русе да си променят решението, с което се прекратява телефонното отчитане на водомерите. Жената обясни, че е на 70 години, няма компютър, не знае как се борави с него и не може да отчита разхода си за вода по електронен път. А това, че на всеки три месеца се прави изравняване на сметките, тя не смята за правилно, защото през двата месеца й начислявали служебно използването количество.

От ВиК потвърдиха за медията, че и при тях има много обаждани от пенсионери, които не могат явно да се справят с електронното отчитане. От дружеството успокоиха, че взетото решение от компанията да премахнат телефонната услуга не противоречи на Общите условия на дружеството – чл. 23., ал. 2 от Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите на ВиК оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе (ОУ). Отчитането на индивидуалните водомери след общия водомер се осъществява най-малко веднъж на три месеца до 24 часа след отчитането на общия водомер. В чл. 23, ал. 3 се посочва, че в междинните периоди между два отчета ВиК операторът ежемесечно начислява количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. След отчитане на показанията на водомерите количеството вода се изравнява в съответствие с реалното потребление. В края на тримесечния период има изравняване на сметките и в няма ощетени потребители, защото непотребената вода не се заплаща и се приспада.

От водното дружество поясниха още, че нововъведението ще бъде наблюдавано как се приема от гражданите и как се отразява на отчетите. Обмисля се вариант в бъдеще да бъде създаден кол център. ВиК-Русе припомня обаче, че многократно при отчетите по телефона са ставали грешки и е имало неверни данни. В момента на всеки адрес се поставят бележки за общо и индивидуално отчитане на водомерите, на които подробно пише какви са възможностите пред абонатите.

В края на януари от дружеството обявиха, че в резултат на зачестили сигнали от потребители за невъзможност за предоставяне на данни за потреблението на обявените за тази цел телефонни номера поради сериозната натовареност на телефонните линии в Информационния център на „ВиК“ ООД – Русе, екипът е взел решение да се преустанови подаването на показания по телефона. Информационният център спира да приема показания, подадени по телефона, от 1 февруари 2023 г.

От компанията поясниха за хората, които не са съгласни с промените, че могат да подадат жалба във ВиК-Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X