https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРезнаха лентичката на водния цикъл в "Средна кула" и "Долапите"

Резнаха лентичката на водния цикъл в “Средна кула” и “Долапите”

До края на месец май би трябвало да приключи подмяната на водопроводната и канализационна мрежа в централната градска част на Русе. Това стана ясно по-рано днес по време на официалната церемония по приключване на ремонтните дейности по водния цикъл в Средна кула и Долапите.

Двата квартала вече имат обновена водопроводна мрежа и прокарана канализация. На събитието присъстваха областният управител Анатоли Станев и главният секретар на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация“ ООД – Русе Пламен Спасов. Според Станев реализирането на проекта ще подобри качеството на живот в двата квартала.

„Известно време търпим съществени неудобства, но надеждите ни на всички са, че това е за добро“, коментира Станев и отбеляза, че обновената ВиК мрежа би трябвало да насърчи и бизнес инвестициите. Областният управител изрази задоволство, че русенци и жителите на областта имат възможност за достъп до подобно финансиране от националния бюджет и европейските фондове.

„Благодарение на бързото изпълнение на строителя и добрата координация между институциите успяхме да завършим в изключително кратки срокове такъв мащабен проект“, коментира управителя на „ВиК“ ООД – Русе инж. Илиан Милев.

Той посочи и ролята на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от където са разработили регионалните прединвестиционни проучвания и идейните проекти, както и на Министерството на околната среда и водите, които управляват и финансира целия интегриран воден проект. За успешното завършване на дейностите инж. Милев отбеляза и ролята на местната власт. „Обектът е въведен в експлоатация, канализацията работи“, допълни управителят на ВиК дружеството и отправи апел всички граждани да се присъединят към канализационната мрежа в максимално кратки срокове, тъй като това е тяхно задължение съгласно Закона за устройство на територията.

Сред гостите на събитието бяха и пълномощниците на кмета в Средна кула и Долапите – съответно Божидар Йотов и Светлин Савов. Според Йотов се е реализирала една дългогодишна мечта, която ни дава възможност да живеем по един нов европейски начин. „В миналото остават септичните ями, които пречеха, замърсяваха и правеха живота неудобен“, допълни той и спомена, че предстои подмяна и на осветлението в квартала. Светлин Савов посочи, че е постигнат много добър синхрон и трудностите по проекта са преодолени.

Проектът е на обща стойност 128 901 043 лв. (след сключване на Допълнително споразумение № 3 от 06.08.2021 г. за актуализация на бюджета на проекта във връзка с реалната стойност на сключените договори с изпълнители по основните дейности по проекта), а общата му продължителност е 54 месеца. Част от средствата са и собствен принос на бенефициента. Благодарение на проекта в двата квартала е изградена канализационна мрежа с обща дължина от близо 44 километра. Направени са и над 2000 сградни канализационни отклонения. Реконструираните водопроводи са около 8 километра, като са изградени и 200 сградни водопроводни отклонения. На церемонията присъстваха още представители на Областния информационен център и членове на обединение „Роан – Русе“, което е изпълнител на договора за инженеринг на съответния обект. Сред тях бяха изпълнителният директор на „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД инж. Иван Моллов, директорът на инфраструктурно строителство в споменатата фирма и ръководител на проекта за строителния обект в двата квартала инж. Никола Пеев, както и управителя на „Роан 90“ ООД инж. Илиян Илиев.
Водосвет бе отслужен от отец Светослав от Русенската света митрополия, а женска певческа група „Изворен фолклор“ от местното читалище се погрижи за доброто настроение на присъстващите.

Дейностите са в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове на ЕС от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X