https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков: Не настоявам за закриването на хосписа в "Липник", а за...

Пенчо Милков: Не настоявам за закриването на хосписа в “Липник”, а за осигуряването на нормални условия

„Аз не настоявам частният социален дом в Николово на всяка цена да бъде закрит. Настоявам да не се предоставят услуги в условия, които не отговарят на хуманното отношение и нормативната уредба“, заяви пред бТВ кметът на Русе Пенчо Милков по повод казуса с хосписа в Лесопарк „Липник”.

Общината е сезирала контролните органи за условията в институцията, при което е станало ясно, че лицензът на дома е бил отнет през декември м.г. В момента собственикът обжалва това решение и вървят съдебни дела.

„За нас остава неясно защо, въпреки отнетия лиценз, е продължило юридическото лице да предоставя това качество на услугите. Община Русе не е доставчик на тази социална услуга, но тя е на територията на общината и това ни накара и да се намесим. 49 социални услуги се управляват от Община Русе, а това е услуга, която се предоставя от частна фирма. Реално влязох за първи път, когато научих, че е изчезнал 84-годишен мъж, за да помогнем. Влизайки, това, което видяхме, ме накара да напиша писмо на другия ден до контролните органи – Агенция за контрол на социалните услуги и социалното министерство“, обясни Пенчо Милков. Оттам са реагирали незабавно, като са обяснили, че през декември е имало проверки, а след този случай са ги направили отново. Тогава е станало ясно, че лицензът на дома е отнет.

Въпреки че услугата не се предоставя от общината, чисто морално кметът е решил да се намеси. „Общината го прави, защото е на наша територия и за нас е изключително важно хуманното отношение към хората в лечебни заведения, в социални институции. Немалка част от нашите услуги са резидентни, т.е. лицата са настанени в сгради. Това, което видях тук, не е на нивото, на което съм свикнал да виждам, и считам, че хората не се грижеха за обитателите в нормални условия, отговарящи на българското законодателство“, каза още Пенчо Милков.

Капацитетът на социалните услуги, които са към общината, е запълнен, въпреки че се разкриват и нови. „Но винаги, когато има необходимост спешно да се реагира, не сме оставяли човек в Русе, който да не бъде обгрижен под някаква форма. Намираме възможност да му помогнем до освобождаването на място“, обясни кметът.

Според него в казуса с частния хоспис най-добрият вариант е, докато трае обжалването, собственикът да изпълни всички указания на контролните органи и социалното министерство и да продължи работата си. „Ако не ги изпълнят, не може хората да продължават да пребивават в недобри условия“, заяви Пенчо Милков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X