https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниПутин: Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

Путин: Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

Русия сключи споразумение със съседна Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на нейна територия, каза президентът Владимир Путин в събота, цитиран от агенция ТАСС.

Подобен ход няма да наруши споразуменията за неразпространение на ядрено оръжие, каза Путин, добавяйки, че Съединените щати са разположили ядрени оръжия на територията на европейски съюзници.

На 1 юли Русия ще завърши изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, заяви още той в ефира на телевизионния канал “Россия 24”.

Според него президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че Русия няма да предава ядрени оръжия в Беларус, а ще разположи свои на територията на страната.

Според ТАСС Русия вече е разположила в Беларус 10 самолета, способни да носят тактически ядрени оръжия.
Путин каза днес, че на Беларус е предаден ракетен комплекс Искандер, на който може да се монтират ядрена бойни глави.

Обяснението на Путин за това каква е причината:

“Що се отнася до нашите преговори с Александър Григориевич Лукашенко, причината беше изявлението на заместник-министъра на отбраната на Великобритания [Анабел Голди], че те ще доставят заряди с обеднен уран на Украйна, това по един или друг начин е свързано с ядрената енергия.”

Снарядите с обеднен уран изобщо не са ядрено оръжие. А и по повод британското решение днес той каза: “Факт е, че те, разбира се, не принадлежат към категорията на оръжията за масово унищожение. Това е вярно. (…) Русия има с какво да отговори. Без преувеличение имаме стотици хиляди, стотици хиляди такива снаряди. Все още не ги използваме”.

САЩ отдавна са разположили ядрено оръжие в редица страни, така че в молбата на Беларус няма нищо особено, допълни той по “Россия-24” Ще обучим беларуската страна как се борави с него, както правят американците с други държави, но няма да го предаваме на Беларус, уточни Путин.

В петък държавната корпорация “Ростех” съобщи, че се подновява производството на стратегически бомбардировачи Ту-160 и решението за това е взето лично от руския президент. Модернизираната версия на бомбардировача “значително разшири бойните си възможности”, а по-нататъшното му развитие “ще позволи използването на нови видове оръжия”, се казва в изявлението.

В разговора с журналиста Павел Зарубин президентът заяви, че Генщабът на руската армия бил принуден да въведе ограничения в използването на муниции в Украйна.

“Въоръжените сили на Русктата федерация изразходваха много повече (отколкото украинската армия). Не искам сега да давам оценка на рационалността при взимането на решения на различни нива на военното управление, но сега Министерството на отбраната, Генералният щаб, са принудени да въвеждат лимити.”

Миналата седмица Владимир Путин обяви мащабни мерки за разширяване на производствената база на оръжия за т. нар. “специална военна операция” в Украйна. Днес той каза в интервюто си, че в следващите 3 години Русия ще произведе и модернизира над 1600 танка, а общият им брой в бил три пъти по-голям от танковете на Украйна. “Подпалвачите [на войната] планират да изпратят 420 или 440 танка в Украйна, тук всичко е както с боеприпасите. През това време ще произведем повече от 1600 нови и ще модернизираме съществуващите”, каза президентът.

Днес и президентът Володимир Зеленски каза, че армията има проблем с муниициите. “Очакваме получаването на боеприпаси от нашите партньори. Все още не можем да започнем [контраофанзива]”, каза той, цитиран от японското издание “Йомиури Шимбун”. Той добави, че ситуацията в източната част на страната остава трудна, включително защото руската армия ежедневно използва три пъти повече снаряди от въоръжените сили на Украйна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X