https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРазрешителните за лов в Русенско ще се издават електронно

Разрешителните за лов в Русенско ще се издават електронно

На територията на Северното централно държавно предприятие (СЦДП) въвеждат иновативна система за електронно издаване на индивидуално разрешително за лов. Това съобщи говорителят на СЦДП – Габрово Венцислав Георгиев, предаде БТА.

Системата ще бъде пусната пробно на 1 май за държавните ловни участъци, стопанисвани от територията на предприятието в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Пускането на системата е обявено по време на изложението „Природа, лов, риболов 2023“ в Пловдив.

“Системата е разработена като мобилно приложение, обхващащо всички необходими действия за издаване на индивидуално разрешително за лов. То ще бъде налично за устройства, базирани на операционната система Android и тази на Apple. В разработването на приложението участва и СЦДП. Неговите създатели са взели предвид факта, че има ловци, които поради напреднала възраст или други обстоятелства не работят със смарт устройства”, посочи Георгиев.

„Тенденцията в световен мащаб обаче е да се преминава към електронно издаване на разрешителни и съответно електронно отчитане на лова. Според европейските изисквания отчитането трябва да се случва своевременно, а в България това става на месечна база. Приложението „ИАГ Електронно разрешително за лов“ ще разреши този проблем, тъй като в основните му функции е заложено отчитане на улова в момента на неговата реализация. Освен това, интерактивна карта ще показва в реално време къде ловуват ловци“, каза Венцислав Георгиев.

За да могат да ползват услугите на нововъведението, ловците ще трябва да се регистрират и да създадат индивидуални акаунти в него. През тестовия период ще бъдат изпитани всички негови функции и ще се извършат допълнения и промени, ако бъде установена такава необходимост. Според експертите от СЦДП – Габрово потенциалните ползи от приложението са много. То ще засили контрола и дисциплината, ще осъвремени процесите за издаване на индивидуално разрешително и отчитане на лова и ще ги приведе в съответствие към европейските и световните стандарти и тенденции.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X